Kerry: Hosni drag, ia ieși tu la pensie

John Kerry, care poate să o spună fără să se facă de tot de rahat, îi cere lui Mubarak să abdice.

Asupra primului pas, demisia lui Mubarak, nu are nimeni vreo îndoială (nu știu ce forță din lume s-ar gîndi să încerce să-l ajute să se mențină și nu văd cum ar putea să o facă). Pasul doi va fi mai interesant. Dar de abia pasul trei va fi cel care va conta cu adevărat. Cel cu Frăția Musulmană ca parte la guvernare.

De fapt, s-ar putea ca totul să fie decis de viteza schimbării. Cu cît va fi mai mare, cu atît occidentul va pierde mai mult. Americanii știu asta și încearcă să încetinească procesul. Mișcarea lui Kerry nu precipită lucrurile, doar poate reduce din furia și elanul mulțimii.

Mubarak s-a conformat. Pleacă la… toamnă. Nu prea cred. Too little, too late.
Dacă n-ar veni de la împărat, soluția ar fi acceptabilă. Dar vine de la împărat. Nu am impresia că egiptenii nu ar înțelege că elementul surpriză e tot ce au. În plus, alde Mubarak fac greșeli. Au scos cîteva grupuri de oameni pro (pare-se că și înarmați!?) și au dat la tv publică secvențe cu Mubarak de-a lungul timpului – garantat vor obține un efect contrar celui scontat.  Seamănă a avanpremieră la ce trebuie să se aștepte egiptenii dacă îl lasă pe Mubarak și pe americani să le stabilească o… orderly transition.

Mubarak nu mi-a fost niciodată la fel de detestabil precum mulți lideri vestici sau de prin alte părți, dar tocmai aici e buba – eu nu sînt egiptean. Din cînd în cînd îmi aduc aminte de asta. „Partenerii de încredere” nu prea își aduc aminte, ei știu tot.

Jordan’s king sacks cabinethmmm… repede, repede, ciaiști cu pașii mici… repede, repede… vine masa critică !

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: