Amanpour să ne pupe-n cour

Americanii se străduiesc pînă la hernie să-l dea jos pe… Mubarak. Da, da!

Violenții (nu foarte, foarte) pro-Mubarak au agresat-o cu vorba pe madam Amanpour, mare nomeclaturistă de CNN. Într-o engleză stricată, un solid egiptean i-a spus să se care că o urăsc, pe americani așijderea. „Da’ de ce?” a întrebat madam. „Pentru că ești rea”. Să mai spună cineva că nu există o forță a sintezei în omul simplu, fie el organizat de… aceiași americani, ca să se facă că sînt cu poporul și dau jos dictatorul în prelungirile de după o repriză de 30 de ani.

Noi, acum, prostimea imperiului occidental, ar trebui să vibrăm cu emoție pentru încă un timp, întrebîndu-ne dacă pică sau nu Mubarak, uite se clatină, vai, nu, ba da, Victorie, a picat, revoluția a triumfat, Omar Suleiman face reforme și poartă dialog! Adînc.

Nu e foarte interesant, intriga se descifrează ușor, dar măcar există. Dovadă că băieții se străduiesc.

Nu-i așa că, în 1989, românii ar fi fost bucuroși să plece Ceaușescu, iar alde Dan Iosif să negocieze pînă-n toamnă cu Iulian Vlad (un om civilizat de altfel)? Dar dacă rușii s-ar fi pronunțat în favoarea lui pe motiv că ne paște haosul, nu-i așa că entuziasmul ar fi crescut pînă la cer?

Pînă una, alta, pro-mubaracii dau cu pietre și sticle cu benzină, foarte rar se mai împușcă cineva. Li se răspunde, într-o oarecare măsură, la fel. Dar să nu se păcălească cei care cred că există un echilibru de forțe. Nu există. Poți crea situații care să-ți ofere un pretext pentru un anumit tip de reacție, al armatei sau cui o fi, starea de fond (nemulțumirea generalizată) rămîne.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: