Standing by

Aștept continuarea din Egipt, pentru că va fi o continuare, oricît ar vrea producătorii să suspende următoarele episoade. Mai ales acum cînd au trebuit să împingă în față o juntă militară, după ce s-a văzut că maimuțoiul designat (ca să folosim cuvinte-moft), vicele, trebuie să stea la dos fiind extrem de nepopular.

Optimiștii îmi vor spune că voi aștepta mult și bine. Le zic optimiști fiindcă înțeleg spaima lor față de răsturnările mari, cu a lor desfășurare imprevizibilă. Optimiști ai status quo-ului. Înțepenirea, nu tradiția. Lipsa de idei clamată ca final de analiză. Sau de istorie – la optimiștii cu poziție pe un stat de plată.

Eu nu cred că voi aștepta prea mult, dar mai importantă e partea cu inevitabilul. Optimiștii, tot mai triști, ai lui plus ça change, plus ça reste la même (chose), se fac că sau poate chiar cred cu adevărat în infailibilitatea propriilor bons mots. Sfîrșitul imperiilor este un dat. Faptul că va veni alt imperiu, după un timp, faptul că se confundă o răsturnare dintr-o provincie cu dărîmarea puterii imperiale pe ansamblu – de unde dezamăgiri ulterioare, alte constatări empirice făcute de sus, cu istoria comprimată în cîteva gînduri, sau alte greșeli de interpretare făcute la cald, nimic din acestea nu schimbă verdictul. Potentații cad, pier, acumulările lor se risipesc, proiecția puterii lor asupra altora dispare.

Vanitatea vanităților sau, mai frumos spus în limba noastră, deșărtăciunea deșărtăciunilor, totul este deșertăciune. Adevărat. Poate că nu există o ierarhizare în deșertăciune, sigur lecția ne privește pe toți, dar exemplele… exemplele cele mai convingătoare le dau tocmai căderea potentaților, ca indivizi sau ca state. De la Babilon pînă la împrăștierea iudeilor în lumea largă, de la imperiul de 1000 de ani (care a durat vreo 12) pînă la soarele care nu apune niciodată (sub 200 de ani, cu îngăduință, cam atît nu a apus), de la pristolul de la Roma din care vroia să dea calului ovăz, plimbat în cușcă la final, pînă la imperiul celest, pe bună dreptate numit așa, că în secolul 19 cam rămăsese fără teritoriu de atîtea concesiuni smulse cu pușca, peste tot se recitește avertismentul.

Pentru un om 10 ani înseamnă mult, 20 foarte mult. Cînd dăm dismiss intervalelor de fără imperii, de imperii doar cu numele, de imperii care agonizează, anulăm și zecile, sutele de ani, de vieți mai libere. E mult 1 an sub imperiu, dar tot atît ține și fără imperiu. La même chose nu e chiar la même.

Acum am intrat într-un asemenea moment al istoriei. Anticipatorii de meserie se străduiesc, sînt convins, să dea formă unei noi structuri imperiale, globale sau nu, cu aspirații globale în orice caz – blestemul fiarei. Ei, și? Nu înțeleg avertismentul vechi. Cum putem bănui că nu îi vor înțelege manifestările noi cînd nu cred în nimic altceva decît în propriile scheme, iremediabil defecte.

Eu doar observ. Nu-mi convine, dar alt rol nu am. Standing by poate fi la o margine de drum, cu toți ceilalți care trec pe lîngă tine, incapabil să intervii cînd observi că au luat-o aiurea, sau trist că ai ratat un moment, măcar pentru tine, prin neimplicare. Poate fi o stare de pîndă, de alertă. Riscuri îți asumi întotdeauna, indiferent că îți trebuie mai mult timp ca să constați efectele ce le vor confirma, retroactiv, existența. Îi înțeleg pe optimiștii neschimbării, am și eu confortul meu de observator, tabieturile, mofturile. 

Însă inevitabilul, mon cher, inevitabilul nu bate la ușă, o smulge din țîțîni. Nici o cantitate de PRostire nu mai contează, nici cînd ți se vîră cu polonicul pe gît (vezi și post scriptum-ul)

P.S. Inițial vroiam să scriu cîte ceva despre USL. E touși un răhățel prea tembel ca să merite atenție. Deocamdată sau pentru o perioadă, ca să preiau ironia altcuiva.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: