Picătura libiană

Rebelii ar fi fost „outgunned” (găvări CNN) de către forțele lui Gaddafi, dar rezistă într-unul din orașele de pe coastă, terminal petrolier, aflat cam la jumătatea distanței dintre Tripoli (vest) și Benghazi (est). Numai bun de o linie a frontului care să se transforme, mai știi, într-o linie de demarcație.

Întrebarea ar fi, de ce și mai ales cînd au devenit gunned. Au apărut deja informații cu privire la gunnuirea lor încă din momentul zero, cu guns aduse din afară. Las scepticismul să opereze și pentru partea aceasta de informație, însă s-a văzut de foarte devreme că protestatarii (pe atunci, rebeli acum) acționau cam… paramilitar. Mai ales că se plîng (CNNic sau BBCic sau similar) cum că nu prea s-ar pricepe pe la ale războiului și ar vrea ajutorul lui nenea occidentul.
––

Apropo de guns. Iată cum renaște „gunboat diplomacy”. Un „diplomat” englez, însoțit de vreo 7 SAS și 1 MI6, desantează lîngă Benghazi să ia contact, în misiune exploratorie carevasăzică, cu rebelii. Să se informeze, deh. Cam ca mine, care aș vrea la fel, doar că n-am SAS sau MI6, nici fregată în larg. Aventurile puerile (prinși, încătușați, armament confiscat, trimiși acasă) nu mă interesează. M-ar interesa cum își permit măgăria, de unde resursele de tupeu care ar trebui, după mintea lor, să fure atenția de la nerușinarea nemaipomenită cu care se amestecă, mereu, încălcînd norme elementare de comportament diplomatic și legile internaționale?

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • bogdan  On 14 martie 2011 at 12:54

  Se încearcă scenariul Irak cu Libia. De ce nu se reușește pentru mine e o mare întrebare. Până la urmă, cine sunt așa-zișii insurgenți? Nu sunt oare decât o strânsură în jurul marionetelor trase de sfori de către SUA și Israel, pentru debarcarea conducătorului? Poate această strânsură nu are nici sprijinul popular pe care s-a contat, și de aici posibilul eșec al ”insurgenților”.

 • conumishu  On 14 martie 2011 at 20:49

  Și eu cred că sprijinul popular e mult mai redus decît se vrea să credem.

  Nu au pe ce deosebiri etnice sau religioase să mizeze acolo, DAR, iată că am văzut referiri la… istorie, cum că Libia e compusă din două mari regiuni corespunzătoare (asta e corect) Tripolitaniei (vest) și Cyrenaicei (est) care ar fi (asta e forțată) deosebite. Acum, dacă căutăm toate diviziunile feudale, corespunzătoare ierarhizărilor din diferite regate sau imperii (ultima halcă mai mare de istorie a cuprins ambele provincii amintite în imperiul otoman) putem justifica orice. Se pare că nu contează o anumită unitate, construită, așa cum se construiește orice, o anumită stabilitate, în schimb ar fi bună o aventură neo-colonială, fără garanții, doar că așa vrea occidentul. Cum au procedat cu Etiopia, cu Sudanul, acum se pregătește Coasta de Fildeș și, cred, Libia.

  Lasă că au găsit americanii cățelul cel mai penibil posibil, pe Sarkozy de Nagy-Bocsa, care s-a bătut cu pumnii în piept pînă l-a țistuit Merkel, care a recunoscu el nu-ș-ce consiliu revoluționar din Libia. Oribil, urmașul lui Napoleon pe post de trimis la înaintare, de aceiași care îi umilesc în fostele lor colonii de decenii, principalul rival al francezilor în Africa fiind SUA, nu China sau oricine altcineva. Mă rog, au ales bine și francezii, nu-i de mirare că Sarkozyul cam tot iese pe 3 în sondaje, după fata lui LePen. De unde și plusul de cocoșism. Chit că… de unde nu e, nici măcar Carla nu poate scoate nimic.

 • bogdan  On 14 martie 2011 at 23:38

  Da, penibil bozgorul franțuz. Aștept victoria lui Gaddafi, sper să nu-l asasineze CIA înainte de acest moment.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: