Societatea civilă

Societatea civilă merită doar un șut în cur. Prin reprezentanți. Îi cam știm care. Poate un voluntar ceva mai curajos se oferă să încaseze, simbolic, altceva decît plata obișnuită.

O societate normală NU are societate civilă. Se observă din propoziția anterioară cum nu prea sună ceva corect… lingvistic. Sau logic. De asta am și scos în evidență NU-ul. Fără NU ar reieși că există o societate în cadrul societății care e altceva decît societatea dar o reprezintă cel mai bine. O reprezintă fără a fi aleasă, fără a se identifica, fără să-și asume alte poziții decît mîrîiala nemulțumirii veșnice. În schimb, societatea civilă trebuie mereu consultată. Și eu cred la fel, trebuie consultată la cap. Cum trebuie verificată la buzunare, pentru a vedea cine i le umple.

Formă de parazitism toxic, de mult dovedită a fi o metodă solidă de amestec din exterior, cu structurile cele mai vocale organizate ca ong-uri. Terenul de acțiune cel mai propice (și căutat) se află undeva în vecinătatea mediilor academic și cultural, cu multe ghilimele (suficient să ne gîndim la doi dintre reprezentanții cei mai autorizați – adică cu ok de la centru – Mungiu și Patapievici).

Reprezentanții legitimi, cei care ar trebui să facă legi pentru și să respecte dorințele electorilor, ascultă mai des și în probleme importante de societatea civilă decît de cei care i-au trimis în parlament sau în alte structuri reprezentative.

De unde s-ar putea trage concluzia că parlamentarii & co sînt proști, cei care i-au ales la fel, pentru că, altfel, nu se explică de ce trebuie să gîndească pentru reprezentanți și, prin extensie, pentru societate taman societatea civilă.

Evident, aleșii nu sînt proști și nici atît de nepregătiți în ale politicii, dimpotrivă. Identifică (ajutați) repede de unde bate vîntul și se lasă purtați de această formă de lobby, ilegală și imorală. Pentru că lobby înseamnă presiune nepermisă, exercitată prin bani și șantaj, asupra unor factori de decizie.

Dacă nu întotdeauna poți identifica societarii civili cu ușurință, odată ce încep să-și dea cu părerea te prinzi repede. Chiar și așa, ar fi inutil, păgubos, să te bați cu fiecare lefegiu în parte (plus media, învelișul lor de protecție și cale de infestare). Nu, n-are rost. Cel mai simplu mod de a curăța societatea de parazitismul toxic stă în interdicția formală, riguros monitorizată, ca aleșii să se uite în gura societății civile. Nu poți opri informația să circule, dar se poate stopa legitimarea parazitului obținută prin referirile pline de respect la acesta, prin obligativitatea de a lua în considerare orice amestec al acestuia în treburile cetății.

Societatea civilă nu reprezintă societatea, nu are nici o legitimitate, nu are resursele profesionale (altfel s-ar identifica) să sfătuiască în nici un domeniu, uzurpă rolul rezervat unei singure instituții, fie pe plan local fie național, pusă tocmai pentru a decide în probleme de lege și politică în afara influențelor.

Societatea civilă trebuie extirpată din organismul social. La fel cu orice pretenție venită din partea oricărui grup, indiferent că se ascunde sub masca ambiguității voite, de a sfătui, cenzura, contesta, face presiuni asupra reprezentanților legitimi în numele unei fantome gălăgioase. Gălăgie necesară pentru a da senzația și a purta vorba că bîntuie prin cetate o forță pe care nu o putem încadra în normal, dar, vezi Doamne, de care trebuie să ținem cont.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Valerius  On 27 Martie 2011 at 20:31

  Am înțeles ideea dv. ”O societate normală NU are societate civilă”.

  Eu cred că răul nu constă existența unui segment din societate care se exprimă în acest fel, ci în faptul că este în cârdășie cu puterea politică, în faptul că, discret sau fățiș, este subvenționat de această putere ori de forțe care sprijină puterea și, mai ales, în faptul că nu există, nu este încurajat și un alt segment, care să se manifeste în mod real critic față de putere.

  Nu cred că ar fi de dorit o societate în care toate problemele să fie dezbătute exclusiv în Parlament.

 • Draghi Puterity  On 28 Martie 2011 at 12:50

  „Societatea civila” din Romania sunt agenturile vestice si bubule. Ce mai tura-vura? De acolo sunt finantate, si acele interese sunt cele pe care le reprezinta. In cazul extrem de improbabil in care aceste interese coincid cu ale Romaniei, e vorba pur si simplu de intamplare.

 • conumishu  On 28 Martie 2011 at 19:50

  Domnule Valerius, la rîndul meu, înțeleg ce vreți să spuneți.

  Cum cred că fiecare instituție are rolul ei, iar grupurile informale – cum se alintă – trebuie să aibă o influență proporțională cu răspunderile pe care și le asumă, adică minimă, generos vorbind.

  Influențe necontrolabile, naturale, se întîmplă permanent și pot ajunge să se regăsească în expresia politică. Grupurile astea de presiune (plătite și organizate din străinătate cum, pe bună dreptate, nu mai are chef să umble cu eufemisme Draghi) acționează asupra expresiei politice deturnînd-o radical DUPĂ ce s-au manifestat influențele naturale.

  Acceptăm confuzia (pe care o împrăștie societarii civili) împotriva intereselor generale pe riscul nostru.

  Cît voi exprima ceva legat de politică, indiferent de utopiile care îmi fac cu ochiul, voi recunoaște parlamentul național ca singura temelie pentru posibila continuare a statalității și, în cazul fericit, pentru renaștere. Legi electorale și alte măsuri care să-l facă mai curat și eficientizeze se pot face, nu pot accepta transformarea lui în ceva care tremură și cedează în fața presiunilor ilegitime.

  În altă ordine de idei, încerc de două zile să pun un comentariu la dumneavoastră pe blog și nu mă lasă. După ce trec de verificări apare un mesaj de la blogspot, sec, cum că nu pot îndeplini operațiunea. Mai încerc și azi.

  Am încercat: „Ne pare rău, dar nu putem să vă îndeplinim cererea.

 • Valerius  On 28 Martie 2011 at 22:00

  Repet, sunt de acord că alde Mungiu, Patapievici etc. nu au dreptul să vorbească în numele întregii societăți. Dar cred că n-ar fi bine ca, din cauza supărării noastre pe cei de felul numiților mai sus, să decretăm interzicerea ”societății civile” în genere.

  Nu știu cum să explic dificultatea dv. de a scrie în ”blogul” meu. Și eu am avut necazuri, mai multe articole mi-au fost făcute grămezi, fără formatarea inițială, care le făcea ușor citibile.

  • conumishu  On 29 Martie 2011 at 1:16

   Eu nu vreau să interzic dezbateri, doar parlamentul, pentru a cărui independență de anumite influențe pledez, pînă și prin nume sugerează un loc pentru dezbateri.

   Nici denumirea de societate civilă nu va dispărea numai pentru că a fost infectată de comportamentul țintit politic al… se cunosc.

   Mă supără, chiar făcînd abstracție de comanditarii străini, aroganța deplină care pare singura formă de adresare pentru presupuși intelectuali. Seamănă cu aroganța la o față bisericească, exact opusul chemării. Dacă ai ceva de spus despre care crezi că e de interes general, atunci nu degaja prin toți porii un dispreț imens pentru „prostime”. E un indicator sigur al lipsei de onestitate.

   Tipul respectiv de comportament nu e inventat, nu li se introduce prin cursuri Soros, cel mult li se accentuează, iar alții îl preiau prin mimetism admirativ. Adică tot atîtea criterii de a nu-i suspecta de suficientă profunzime (excelenta ilustrare o avem prin modelul de filozof hedonist – politician flușturatic, musiu Pleșu).

   De ce ar avea indivizi ca aceștia mai multă trecere la urechea nației? Numai pentru că sînt organizați ca să ocupe instituții academice, culturale și unele politice aferente? Iar am o comparație la îndemînă, un Noica care producea ceva și doi, mai mulți de fapt, cei doi mai vocali și mai cu tupeu… blindat, P & L, care l-au parazitat, invocîndu-l apoi pentru a le fi lor bine. Nu mai contează cine veghea din umbră, gogurădulescismul, niciodată învins în România, se bazează exact pe produse de acest tip, de această (lipsă de) calitate.

   Pretenția că muncesc cu mintea („Mircea, fă-te că lucrezi”), concepînd strategii pe care doar trebuie să le culeagă politicienii pentru a ne merge tuturor mai bine e mai periculoasă decît ghidajul extern. Impostura (sau pe aproape, uneori e doar superficialitate imposibil de depășit pentru că sînt prea ocupați cu… socializarea), lipsa de asumare a răspunderii pentru un model greșit, după ce efectele s-au simțit cu vîrf și îndesat, nu sînt doar momentele unei nefericite conjuncturi ci patul germinativ pentru gogurădulescizarea continuă.

   Cum se poate ieși din strînsoarea asta care nu are nimic democratic, academic, nimic întîmplător cînd vine vorba de sprijinirea unor acțiuni politice cu efecte pe termen lung, cînd au acum batalioane de asalt ong, sute de canale de dezinformare în masă, cînd confortul multor slujbași indirecți (1. plătiți de stat; 2. foarte conștienți de adevăratul lor rol) ai societății civile depinde de continuarea acestei maladii ? Dilemă mult prea veche, doar că nu e nici o dilemă, așa ar trebui să o vedem noi, eventual căzuți în admirație. Se fac în continuare că lucrează și le merge.

   Interzicere, nu. Demascare, da. Urmată de lustrație, evident (sarcasm cît cuprinde). După modelul lor sublim. Pe libertarianul Patapievici n-ar trebui să-l deranjeze, dimpotrivă, doar acum se sacrifică muncind la statul detestat (sau stînd la muncă, nu e prea clar).

   Societatea civilă la care vă gîndiți nu va putea exista cît timp societatea civilă își face mendrele. Simpla coexistență ar duce la dispariția, prin simplă comparație, a celei aldinice. Nu vor accepta niciodată. Amintiți-vă izbucnirea de ură bolnavă a lui A. Cornea în momentul dispariției lui Adrian Păunescu – un adevărat component de societate civilă normală.

   ––

   Nu mi-a mai făcut așa ceva saitul dvs. Poate îi trece, deocamdată nu știu cum să-i păcălesc cerbicia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: