Voilà !

Uite că s-a realizat și previziunea cu ocuparea terminalelor de către favoriții occidentului. Rebelii anunță că vor putea începe să livreze petrol curînd.

NATO preia controlul operațiunilor ca să… le oprească. Așa reiese, cică vor verifica strict ca bombardamentele să nu se efectueze decît pentru protecția civililor.

Francezii (vorba vine, alde TV5, că francezii sînt la fel de pe dinafară ca și românii) recunoșteau dimineață că aliații/coalizații au atacat sistematic trupele libiene, distrugîndu-le blindatele, pentru a permite rebelilor să avanseze. Evident, în aceste condiții, s-a inversat marșul, acum de la est spre vest. Atacuri absolut ilegale, chiar și în termenii ridicolei, dacă nu ar fi ticăloasă, rezoluții ONU.

Acum, dacă livrările de petrol (ar fi interesantă discuția cum de poate funcționa sistemul fără ajutor străin – nu poate) se reiau, putem reveni, cît de cît, la ceva mai aproape de sensul penibilei rezoluții. (Gaddafi ar fi livrat în continuare Italiei, de exemplu, dacă occidentalii nu blocau, tîlhărește, fondurile naționale – nu Gaddafice.)

Dacă instaurarea unor reguli stricte NATO nu e doar prostire aruncată pentru privitorul mediu, inutilul homo occidentalicus, atunci putem să ne înnămolim liniștiți în procesul de divizare a Libiei. Tot n-au pe cine să pună deocamdată sau nu i-au popularizat încă CV-ul. Nici măcar pentru zona de est. O Libie întreagă, deschisă occidentului – cu industria petrolieră de-naționalizată – e bună. Două țări mai mici (e petrol și în vest doar), mai bine. Ce contează dacă una din ele va continua să fie condusă de Gaddafi, doar nu ne formalizăm decît atunci cînd și pînă unde ne convine.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • bogdan  On 29 Martie 2011 at 15:29

  E o problemă cu împărțirea: Gaddafi conduce țara de peste 40 de ani, a modernizat și a construit în domeniul industriei – petrochimice, cu deosebire, a adus apă acolo unde era nevoie, a construit drumuri, el nu se va mulțumi cu jumătate din țară. Sunt trei variante, zic eu:

  – Gaddafi va lupta și va muri
  – Gaddafi va lupta și va câștiga
  – Gaddafi va pleca din țară (va fi lăsat să plece din țară)

 • conumishu  On 29 Martie 2011 at 19:26

  Să fim realiști, nu contează ce vrea Gaddafi, nici măcar ce poate. Dacă occidentalii vor vrea să ocupe Libia, întreagă sau o bucată, direct sau prin intermediarii pe care îi susțin, indiferent că vor lupta ca „rebeli” legiunea străină, SAS-ul și „beretele verzi”, o vor face. Ce contează că nu va fi pace, ce importanță are cîți libieni vor muri, cui i-a păsat (cui îi pasă?) de irakieni și de suferința cauzată de agresiunea urmată de ocupație străină? Din acest motiv îmi este odios „umanitarismul” acestor jigodii.

 • bogdan  On 30 Martie 2011 at 13:30

  Până la urmă, se pare că împărțirea țării a devenit o ipoteză de lucru. Iată ce se spune la un moment dat pe saitul BBC News, la un articol de azi, „Obama not ruling out arming Libya rebels”, cu linkul: http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12902450:

  „A senior official close to Col Gaddafi told the BBC that he believed the Libyan government could accept the partition of the country and the division of its oil revenues.”

  Cred însă că asta nu e decât o stratagemă de-a lui Gaddafi, dacă nu cumva este o intoxicare a Vestului, cum să accepți să fie împărțită țara ta?

  În altă ordine de idei, Gaddafi le-a dat un șut în fund, meritat, ”rebelilor”.

 • conumishu  On 30 Martie 2011 at 19:09

  Stratagemă o fi, însă cu occidentalii nu poți să te tîrguiești sau să-i abați de la scopurile lor principale. Nu cedează decît după ce i-a costat prea mult. Însă pe victime le costă mult mai mult.

  Îi vor capul lui Gaddafi, nici nu ar „da bine” dacă nu insistă să-l elimine, doar tipul de efort pe care sînt dispuși să-l facă și gradul de implicare pînă la care sînt dispuși să meargă reprezintă o necunoscută.

  Bănuiesc că te referi la re-re-cucerirea de către forțele lui G. a Sirtei. Dovadă, după mine, că rebelii sînt șubrezi rău la capitolul militar. Nici dacă le dau arme americanii (că parcă pînă acum nu s-au scurs arme către ei!) nu știu dacă e de ajuns. Trebuie organizați, trebuie crescută baza de recrutare, trebuie conduși competent. Dacă ai lui G. își păstrează voința de luptă, posibil să fie nevoie de mult timp pînă ce rebelii să poată spera la o victorie totală.

  Eu rămîn la varianta împărțirii ca prim obiectiv al occidentalilor, mai ales pentru că operațiunea de modificare a granițelor trebuie continuată – toate noile țări cu resurse vor trece din oficiu sub tutela occidentală, menținerea Libiei întreagă ar fi un exemplu prost. Mai ales că împărțirea unei țări omogenă etnic și religios reprezintă un precedent „simpatic”.

  Chiar așa, G. nu are voie să-și facă iluzii. Modul de operare și caracterul răzbunător al căpeteniilor occidentale sînt prea bine cunoscute ca să-și le permită (iluziile), indiferent că, în ciuda zbaterilor neo-coloniale și a demonnstrației de forță militară, declinul occidentului continuă.

 • bogdan  On 31 Martie 2011 at 16:41

  Eu rămân până la capăt un fan al colonelului, în afacerea asta, sper ca acest capăt să nu fie orice capăt, de exemplu, cel al lui Saddam și al celor doi fii ai lui.

  Vestul greșește enorm cu această politică neocolonială, uită că totul reprezintă un sistem, ce bagi în final aia vei primi. Toate imperiile uită lecțiile trecute și cad lovite de aceleași tare ca și cele vechi, mândrie, trufie peste măsură, demagogie, cruzime.

  Până la urmă, vorba unuia de pe net, vom ajunge cu toții musulmani. 🙂 Sper însă să nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: