Șarpele

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Draghi Puterity  On 21 aprilie 2011 at 11:47

  Interesant… Dar de ce concluzia e ca trebui sa le tii piciorul pe grumaz tot timpul? De ce sa nu ii lasi (sau fortezi) sa se modernizeze? Sa le faci si lor lumea la fel de fragila ca si a ta. Sa aiba si ei mai mult de pierdut. Sa muste si ei din marul cunoasterii si a libertatii spirituale.

  Oricum, un film ce trebuie vazut…

 • conumishu  On 21 aprilie 2011 at 20:01

  Cred că justificarea principală, în film, ar fi cea a funcționarului imperial (și funcționării imperiului) după o logică care se autoîntreține. Șarpele devenind interschimbabil, lipsit de identitate anume.

  Pe de altă parte, scena de început, din care face parte bucata de aici, comprimă destul de bine sensul dat pînă și de titlu – o structură de minciuni. Într-o altă lume, filmul ar fi fost mai explicit, ținînd cont de context e bun și așa. Poate mai bun, pentru că te lasă să completezi. Nevoia te învață.

  Alegoria este însă transparentă. Adam și Eva, fără frunză, la costum, dar smochiniți, ilustrează bine decrepitudinea. Importanți, factori de decizie. Atît de ușor de păcălit. Ies încă onorabil, li se mai lasă impresia că ar reprezenta ceva, vechea aristocrație pe care nu o cumperi, o joci pe degete. Cu vechea lingușire otrăvită că ar avea o grea răspundere pe umeri.

  Mai apare ceva în film, ca un fel de contrast. Vitalitatea lumii musulmane, cu toate contradicțiile și diviziunile ei. Șarpele o prezintă ca pe voință a dominației, agentul „corupt” de noțiuni foarte simple, umane și vechi, doar acoperite de elemente de subtilitate prinse în rețeaua de conexiuni locale la fel de vechi, fără a înțelege prea bine totul, se scufundă pînă la identificare și abandon, alege tumultul și incertitudinea… normale, dovadă indirectă a morții „grădinii Edenului” în care șarpele în papuci conduce totul prin urechelniță și drone.

  Ce să învețe de la „simplificatori”? Că doar cu șarpele au făcut și ei cunoștință.

  Șarpele nici nu ascunde că ocupația îl face mai puternic pe ocupat. Probabil există niște limite de care e conștient. În definitiv, dacă răul învinge, profeția e clară: se dă delete.

  Dar să nu credem că binele ar fi neputincios sau lipsit de subtilitate. Agentul șarpelui refuză să-i mai facă treaba murdară pentru că a depășit pragul de înțelegere de la care acțiunea nu-și mai are justificare. Se eliberează. Chestie pe care decrepiții nu mai au cum să o înțeleagă.

 • conumishu  On 21 aprilie 2011 at 20:26

  Iată cum se confirmă previziunea corectă a filmului – dorința șarpelui. După Libia intervențiile vor trebui să se țină lanț. Șarpele are de acum o bună perspectivă temporală în care și-a găsit/oferit de lucru.

  (știre proaspătă : Gates says Obama has approved use of armed Predator drones in Libya)

  Dacă șarpele nu poate convinge decît pe zombificații (apud Jesse Ventura) vestului? Nu știu cum se stă cu nivelul de prostire în țările musulmane, am impresia că e mult mai redus. N-au destule tocșouri și sitcomuri. Mă tem că și cu telenovela e mai greu. Dacă dai deoparte adulterul, homosexualitatea, lipsa de respect față de familie, crima și înșelăciunea – bănuiesc destul de cenzurate prin producțiile pentru țări musulmane – cu ce rămîi?

  Poate nu ne convine, avînd în vedere situația din propria grădină, dar islamul e singurul rival spiritual al iudeo-creștinismului. De unde și înverșunarea. Probabil în ambele tabere, ei cu justificarea legitimă dată de dorința de a nu mai fi ocupați.

  Nu știm dacă facebook-ismul și mobilul („băieților din viitor”) chiar reprezintă o forță în absența legiunilor imperiale (măcar ca amenințare) și a operațiunilor speciale.

 • bogdan  On 23 aprilie 2011 at 12:26

  Paște Fericit alături de ceo dragi, intrecere! Fie ca lumina ortodoxă să lumineze întregul neam românesc!

 • conumishu  On 23 aprilie 2011 at 20:37

  Un Paște fericit și ție, alături de cei dragi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: