Capul lui (…) vrem !

(…) <- se completează după preferințe

The same worldwide  economic downturn roiling the Arab “street” is awakening the American “street,” and the peasants are beginning to mutter and reach for  their pitchforks. Their homes, their livelihoods, their basic assumptions about life are threatened, and – like their Arab cousins thousands  of miles away – they are angry, puzzled, and in a rebellious mood.  Who can blame them? When they go food shopping, the price of a cucumber  has doubled since last week: the price of a scrawny chicken, whose breasts  resemble those of an anorexic fashion model, has tripled – while the  cost of driving to market continues to rise with ominous speed. We’re  angry, and who can blame us?

Anger seems to be the defining  emotion of our era, the one thing that binds an American housewife shopping  for dinner with her equivalent across the ocean – a blind, often misdirected  fury at the way things are. Instead of fulfilling the vision of the  flower children, who hailed the Age of Aquarius as a time when all would  join hands and sing “Kumbaya,” it turns out the future is a world  where all join hands and sing “Off with their heads!” “We’ve  had enough!” “Down with the regime!”
( Riders of the Storm )

Măcar a fost săltat unul dintre capii bandei, tovarășul (doar e mare sculă – se potrivește – socialistă în Franța) șef FMI, prins din nou cu mîna în chiloții cuiva, pare-se fără autorizație. De la unii învățați să stea permanent cu mîna în buzunarele altora nici nu e un transfer prea spectaculos.

Dar, în spiritul epocii furiei, vreau să văd toată banda cu cătușe și săltată în dube plecate într-o direcție pe veci necunoscută.

Plus trepădușii locali care nu mai au neuroni decît pentru lins și minciuni tot mai ridicole.

A venit vremea furiei, asta e clar. Așa că putem spune: nu, nu e criză, e mult mai rău ! Cu speranța că… tot răul spre bine. Speranța și furcile, o rețetă veche de cînd lumea, bă, sofisticaților !

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Valerius  On 18 mai 2011 at 20:24

  Petre Roman, unul dintre cei care au făcut mult rău acestei ţări după 1989, făcea totuşi într-o emisiune a lui Mihai Gâdea nişte afirmaţii curajoase şi foarte probabil adevărate. Pe funcţia pe care se află Dominique Strauss-Kahn rezişti numai dacă reprezinţi în mod obedient interesele bancherilor. Roman a sugerat o conexiune între iniţierea cu câteva zile în urmă, la nivelului conducerii FMI, a unui proiect care îşi propune o reformare a FMI, astfel încât acesta să ajute cu adevărat ţările pe care le creditează, şi căderea lui Dominique Strauss-Kahn.

 • bogdan  On 19 mai 2011 at 13:02

  Foarte tare articolul! Cu permisiunea ta, o să-l preiau și eu! Bravo!

 • conumishu  On 19 mai 2011 at 19:45

  Oricine e liber să preia ce dorește de aici, Bogdan. Dacă aș dori să rămînă ceva privat sau aș pretinde copyright(s) (he, he), ori nu l-aș pune în blog ori mi-aș trage avocați, patente și alte prostii de-astea de ne fac să devenim tot mai meschini.

  Eu pun sursa articolelor (uneori mă duc la sursa sursei) pentru că și mie îmi place cînd îmi face cineva viața mai ușoară și încerc să fiu (cît de cît) riguros. Idei fur fără rușine însă.

 • conumishu  On 19 mai 2011 at 20:00

  Petre Roman nu își uită… mentorii de la Toulose, zic eu.

  Or fi lovituri sub centură, dar FMI nu a fost înființat pentru a ajuta și nu va deveni niciodată altceva decît un instrument neocolonial. Uneori poate fi folosit (banii de acolo, adică) pentru o situație de urgență cînd vreun favorit imperial are nevoie de un respiro sau e în joc vreo strategie mai mare care necesită o finanțare pentru a stăpîni situația în alte planuri (vezi cazul Turciei de mai în urmă cu cîțiva ani).

  Mai degrabă, americanii nu văd cu ochi buni folosirea FMI pentru a aduce pe tavă resurse și companii din țări țintă (cum e și România) corporațiilor (majoritar) europene.

  Și Wolfovitzul lor a fost mînjit tot cu o problemă de chiloți, doar că l-au dat în gît mai elegant (își angajase amanta pe banii instituției).

  Oricum, DSK va deveni foarte popular în Franța dacă americanii se înverșunează împotriva lui. Merită un președinte ca el, ar veni… mănușă după Sarkozy. Halal!

 • bogdan  On 19 mai 2011 at 23:55

  FMI este sigur un instrument de distrugere și de colonizare. Sper ca într-o zi să vedem steagul roșu pe sediul FMI! 🙂

 • Draghi Puterity  On 23 mai 2011 at 12:19

  Ce zici de teoria ca Putin ar fi implicat? E doar o fumigena ca sa acopere Wall Street-ul, sau li s-a facut si BRIC-shilor chef de un pic de neocolonianilsm financiar?

  Sau o fi avand lagatura mai degraba cu recent descoperita prietenie ruso-franceza (ma rog, Putin-Sarkozy), cimentata prin niste afaceri cu armament?

  • conumishu  On 23 mai 2011 at 18:29

   BRIC-ul ăsta e cam ciudat. Pe de-o parte îi cred că ar vrea să fie o contrapondere și atunci trebuie să se coordoneze, pe de altă parte, cel puțin India arată ciudat într-o alianță cu China, de orice fel. În orice caz, occidentul pare monolitic prin comparație.

   Revenind la FMI, distrugerea competitorilor mai mici poate fi continuată indiferent de ponderea influenței BRIC . Apropo, nu știu care e situația la zi a participațiunilor fiecărei țări, bănuiesc că se menține în continuare dominația occidentală. Problema stă în accesul corporațiilor după ce ținta a fost destabilizată. Dacă chinezii (în special) vor continua să fie blocați sau chiar alungați după ce au stabilit un cap de pod, țările omise de la cașcaval vor avea interes mai degrabă să distrugă FMI.

   BRIC-ul + sateliți regionali ar putea însemna ceva dacă ar ridica competitori la structurile construite de occidentali ca să-i servească, altfel vor rămîne neputincioși. Confruntarea a început și baletul chinezesc (recent s-au mieunat că sînt slabi militar, cu 20 de ani în urma occidentalilor – e adevărat, dar e semn de slăbiciune nu de strategie deșteaptă să recunoști, îi demobilizezi pe cei care ar fi dispuși să riște cu mai mult curaj.

   Eu cred că, deocamdată, e un deadlock. Occidentalii se tem de hiperinflația care bate la ușă și de revenirea în forță a blocajului financiar – n-au schimbat nimic din modelul catastrofal, Chinezii și ceilalți au și mai multe de care să se teamă.

   Catalizatorul și declanșatorul schimbării (dacă va fi) tot în lumea arabo-musulmană trebuie căutat. Aici e miza controlului asupra planetei, dpv occidental, sau polarizării din punctul de vedere al celorlalți.

   Toate instituțiile ridicate de occidentali după război trebuie modificate radical sau desființate. Inclusiv FMI. Cucerirea din interior e amăgire. Mai ales cînd te confrunți cu cei mai mari experți în exact astfel de tactici.

   Doar demografia lucrează în avantajul neoccidentalilor. Inclusiv la occidentali acasă.

   La care contract de armament te gîndești, cel cu fregatele? Adică Putin a ajutat la eliminarea unui competitor pentru Sarkozy? O fi. Eu nu m-aș fi băgat. Sarkozy, DSK, Hollande sau Aubry sau catastrofă ăla – uf, îmi scapă, pseudo-centristul – o listă din care nu ai ce alege cînd ești mama Rusie.

 • Draghi Puterity  On 24 mai 2011 at 17:52

  Nu stiu nici eu din cap ponderile la FMI, ceva de genul:

  – SUA – 16-17% (deciziile sa iau cu o majoritate de 85% deci SUA are practic drept de veto)

  – Germania -5-6%

  restul mai putin.

  Stai ca il intreb pe Mosul Google:

  Länder/Ländergruppen 1)
  Tatsächliche
  Quotenanteile
  Stimmrechtsanteile
  Industrieländer (24) 61,40 60,37
  Deutschland 6,12 6,00
  Frankreich 5,05 4,95
  Italien 3,32 3,26
  Niederlande 2,43 2,39
  Belgien 2,17 2,13
  Spanien 1,43 1,41
  Österreich 0,88 0,87
  Finnland 0,59 0,59
  Portugal 0,41 0,41
  Irland 0,39 0,40
  Griechenland 0,39 0,39
  Luxemburg 0,13 0,14
  Euro-Länder (12) 23,31 22,95
  Groûbritannien 5,05 4,95
  Schweden 1,13 1,11
  Dänemark 0,77 0,77
  EU-Länder (15) 30,25 29,79
  USA 17,47 17,11
  Japan 6,26 6,14
  Kanada 2,99 2,94
  Schweiz 1,63 1,60
  übrige Industrieländer (5) 2,80 2,79
  Entwicklungsländer (160) 38,60 39,63
  Afrika (51) 5,40 5,88
  Asien (32) 10,31 10,47
  Europa (30) 8,13 8,30
  Mittlerer Osten (15) 7,28 7,29
  Amerika (32) 7,48 7,69
  Insgesamt (184 Länder) 100,00 100,00

  Prima cifra e cota parte in bani, a doua in voturi.

 • Draghi Puterity  On 24 mai 2011 at 17:58

  Legat de lista lui Putin. Oare cum i se pare lui Putin madam LePen? Dupa disparitia lui DSK are toate sansle sa ajunga in turul doi cu Sarkozy.

  Are Rusia interes intr-o UE puternica? (ce pornografic suna 😆 ) Mai sugestiv intrebat, are interesul Rusia intr-o UE puternica daca nu face parte din ea? Sau ii prefera pe cei care o vor pulveriza pentru a reface cartile in favoarea ei (de ex. resursele rusesti + tehnologia germana)

 • conumishu  On 24 mai 2011 at 20:01

  UE nu poate fi pulverizată, nu e de capul ei (citește al țărilor componente – nici măcar cele importante). UE dispare odată cu sistemul – să-i zicem neoliberal, deși nu prea se mai potrivește termenul. La fel cum legătura cu SUA nu ține de relațiile dintre state sau politicieni.

  Rusia nu va fi parte a UE, cred chiar că există pe undeva o dorință ca Rusia să rămînă altceva decît occidentul, fie doar pentru ochii (restului) lumii. Acum chiar e altceva, dar peste 1-2 generații nu se știe. În orice caz, nu vrea nimeni ca Rusia să-și controleze deplin potențialul – realpolitik 101.

  Marina LePen n-are nici o șansă, dar era oricum în turul doi după toate sondajele. Cu un socialist. Cam dubioasă insistența avînd în vedere că mai e ceva pînă la alegeri, mă gîndesc dacă nu există cumva o reală problemă cu lipsa unui candidat cît de cît popular, toți potențialii sînt fumați (și de rahat). Sarkozy are totuși un mare „merit”… a terminat gaullismul. Poate va fi recompensat cu o realegere. Dacă răspunde la tratament.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: