Bunicuța, crinul și prostănacul

Nivelul de prostie pe planetă crește îngrijorător, nici o mirare dacă societatea românească rezonează corespunzător.

Baba, poate blondă la vremea ei, se pie(a)ptănă (timpul prezent; am scris corect? ce griji mă frămîntă!) pe chelie. Intelectualii, cam de mahala, luptă cu sistemul. Zic ei. Fără probe, suspectez capra liberală că și-ar mai fi ridicat o dată coada sus, într-un fel de mobilizare de primăvară tîrzie, care nici nu a fost. Crinul se vrea, cît mai e în floare. Crede el. Cred ei.

O actriță tînără a descoperit că trăiește într-o dictatură pentru că directorul teatrului a oprit piesa cu un titlu asemănător celui de mai sus. Pînă acum credea că trăiește… chiar, unde credea că trăiește? De unde se vede cît de relativ ne raportăm la represiune. Sau cît de relativ operează simțul moral. Sau empatia. Sau logica. De oarece înțelegere a relațiilor de putere, mai ales unde se scoate banul greu nu amintesc, e inutil.

Un actor tînăr se amuza. Semn că nu e totul pierdut. Poate.

Fluier a pagubă. La ce război a înghițit planeta, la ce încercări ne așteaptă, noi cu bunicuța. Pardon, blonda. Ptiu, că le-ncurc!

Fără a vrea să descurajez, la fel de încrezător în viziunile de majorități fantomă și suspendări propice din mintea chiorului, pardon, crinului – iar le-ncurc – la fel de încrezător, zic, precum în procesul de pace fără de sfîrșit dintre evrei și palestinieni, acum, cînd mai e ceva vreme pînă la, la alegere, suspendare, referendum, anticipate, alegeri locale, alegeri parlamentare, paștele cailor, îmi reafirm intenția de a ignora suveran zbaterile facțiunilor care se pretind a fi variante politice distincte. Sigur că le-ar plăcea să stăm toți cu gîndul la bunicuțe blonde, crini chiori și pitici prostănaci, să nu vedem deloc cangea străină înfiptă în pieptul României și să credem că printre complicii bidecenali se află băieți de treabă care ne doresc binele dezinteresat și patriotic. Jucați-vă cu lopățica în nisip, veți avea nevoie și de alții decît cei cu mentalități de mall, de mahala și de supuși prostiți cu televizorul.

De fapt, mai degrabă nu vom mai avea nevoie noi de unii de teapa voastră, oricît de mulți proști credeți că manevrați la nesfîrșit.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: