Problema Casandra

Toate problemele pe care ni le punem, inventate sau identificate, au rezolvarea în viitor și le simțim în prezent. Pot să formulez o problemă și să-i am soluția. Dacă e matematică și atît, nu prea contează. Dacă ține de viață, cu soluție sau nu, deznodămîntul tot mai încolo va veni.

Dacă există problema, cu sau fără soluție, cu soluție plăcută sau nu prea, odată ce devine cunoscută de (prea) mulți, problema devine ea însăși o problemă.

Casandra vede problemele. Cunoscînd viitorul, îl citește pentru ceilalți, îl anunță, pentru că avertisment cînd vorbești de profeție, adică de ceva ce ar trebui să se întîmple indiferent de voința oricui, parcă nu se potrivește. Casandra crează probleme prin anticiparea unor probleme. Casandra e o problemă. Rezolvată în vremurile antice prin blocajul indus auditoriului față de mesajul transmis. Dar nereceptat. Atunci opera Apollo, o autoritate a vremurilor. Cică pentru a o pedepsi pe Casandra. Fals. Pedeapsa exista din clipa în care aceasta a căpătat darul profeției, cine a văzut profeți fericiți? Nu, Apollo a procedat la fel ca potentații comuni. Problema lui era Casandra în raport cu mulțimea (vezi și cazul Prometeu).

Așadar, dacă vrei să domnești liniștit, trebuie să stăpînești o mulțime fără probleme, care nu își pune probleme, care nu identifică probleme, care poate nici nu știe de existența lor. Nu orice problemă aduce riscuri extreme pentru potentați, dar nici nu sînt cunoscuți prin faptul că i-ar da curajul afară din casă.

Amintesc din nou anecdota (pînă la proba pe care nu o am) despre prefața cenzurată la cartea lui Orwell – 1984. Orwell ar fi susținut că Anglia lui 1948 era mai avansată pe drumul controlului social decît URSS-ul lui Stalin pentru că elitele și, în general, produsul educației, de la grădiniță la universitate, consta într-un individ care nici nu mai gîndea întrebări inconvenabile sistemului. Cu alte cuvinte, problema Casandra fusese stîrpită.

Cînd se va declara falimentul, à la Grecia sau mai rău, va fi mai ușor să cedăm dreptul asupra insulelor – citește regiuni -, o, tu cel care măcar bănuiești existența problemei Casandra.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: