Lipsa de imaginație imperială

Imperiul vrea satrapiile ordonate după pofta-i.

Trebuie să fii cretin (da, e dureros cît de jos ne coborîm) ca să nu înțelegi că nu se face o așezare administrativ-teritorială pentru a dezvolta nu-știu-ce proiecte economice. Statul urmărește întotdeauna, prin modul în care împarte administrativ teritoriul, aplicarea legilor și colectarea taxelor. Puterea de a da legi și de a strînge taxe reprezintă singura putere a unei entități politice. Dacă vrei să micșorezi autoritatea centrală, atunci inventezi bucăți (regiuni) mari care vor căpăta puteri legislative și dreptul de a taxa. Cînd ești un imperiu continental, regiunile respective nu sînt destul de mari pentru a periclita autoritatea imperială, dar suficient de mari pentru a slăbi autoritatea națională. Prinse între regiunile-stat și centrul ilegal, dpv al suveranităților naționale, dar coercitiv prin forța șantajului financiar-economic, națiunea și statul național sînt destinate să crape sub presiunea în creștere.

Evident că nu ai nevoie să modifici organizarea teritorială din motive economice. Dacă ar fi așa, atunci cînd te apuci să construiești o centrală nucleară sau un baraj mare sau o rețea de autostrăzi sau, de ce nu, o rețea de comunicații prin satelit, ar trebui să reorganizezi administrația. Absurd. Penibil.

Imperiul kominternist, după ce ne-a impus regiunile și raioanele, a vrut să ne desființeze prin planul Valev. Județele readuse de Ceaușescu au fost și o reacție de apărare la intenția de destrămare economică – citește dezindustrializare – sovietică. Imperiul komunitarist face același lucru, avînd aceeași origine antinațională.

Pseudo opoziția politică din România își arată încă o dată adevărata față. În loc să tune și să fulgere împotriva regionalizării, în loc să o respingă categoric, se luptă cu… Băsescu. Conform „opoziției” ar trebui să alegem între regiuni și… regiuni. Băsescul, după indicații, avansează ideea de regiuni fără județe, probabil ca să revină mai încolo, generos, și să le permită. Sigur, zăpăceala reorganizării ar fi cu atît mai mare și ar lăsa loc celor mai dramatice concedieri economice și avansări politice, dar nu acesta e scopul principal. Birocrația e necesară statului, oricare ar fi el, nici o putere nu o va scădea doar cu gîndul la eficientizare, asta e o altă imbecilitate aruncată proștilor să o rumege la nesfîrșit. Există o cantitate de birocrație sub care nu se va coborî, altfel statul se prabușește. În urma regionalizării doar stăpînul se va schimba, birocratul va servi ierarhia imperială, nu pe cea națională.

Ca să vin în ajutorul imperialilor, propun ca viitoarele subdiviziuni ale regiunilor (pentru că vor exista, obligatoriu) să primească denumirile adecvate. După cum urmează: Brașovstanul va avea scaune, Napocastanul – comitate, Timișoarastanul și Suceavastanul – districte, Iașistanul – gubernii, Constanțastanul – raiale, Craiovastanul – banate, iar Ploieștistanul – mici republici Leonida. Bucureștii vor rămîne singurii regățeni, conduși de marea principesă Elena. Mare sau lată, nu m-am decis. Nu Elena din Troia ci Elena de sub calul tro(a!?)ian.

Chiar fără păduri, cu munții scanați din satelit, cu orașele împănate de camere de supraveghere, nu sînteți un pic prea siguri că nu vom reuși să vă rupem gura, tovarăși imperiali ?

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Sorina  On 14 Iunie 2011 at 20:04

    Trist spre deprimant. Mie nu-mi convine principesa Elena. Nu am putea fi conduși de călcîiul lui Ahile, direct?

  • bogdan  On 17 Iunie 2011 at 15:41

    Vorba ta, intrecere, dacă mergem pe linia asta, cu desființarea județelor, este foarte probabil să existe un colaps din punct de vedere social, economic și politic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: