Atenție la wikipedia !

O temă care nu va fi rezolvată prin discuție, altele fiind forțele care contează în vremea de azi. Totuși, pînă cînd vom suferi repercusiuni crunte sau, mai rău, nu vom mai putea distinge între realitate și ce ni se spune că ar fi aceasta, mai putem blogări (era să scriu broda, dar nu mi-am permis să fiu atît de oldfașiond) pe marginea temei.

Digital Maoism: The Hazards of the New Online Collectivism

și un alt capăt de ață de care se poate trage (cu toate că știm adevărata soluție pentru nodul gordian)

Wikipedia criticism, and why it fails to matter

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Draghi Puterity  On 22 Iulie 2011 at 12:08

  Bun, si alternativa – aceea in care raspanirea cunostintelor e controlata de elite (sau in prezent „elite”) – e mai buna?

  Am auzit si eu ca in istorie oridecateori omenirea a mers „pe mana turmei” a iesit prost, Insa faptul ca acest atractor rezista timpului, nu inseamna ca exista cel putin sansa ca in anumite conditii sa iasa ceva bun? Nu avem acum sansa, in era comunicatiilor, sa aiba si „turma” bucla de feedback care sa o duca la meritocratie?

 • conumishu  On 22 Iulie 2011 at 19:49

  Ba da, nu cu wikipedia, care a fost probabil de la început gîndită ca filtru interesat – cenzură și manipulare pe anumite zone. Nu știu dacă spre meritocrație (tot îți trebuie „comisie” care să-ți recunoască meritul, fie și populară, numeroasă), spre o apropiere mai relaxată de teme față de care, altfel, nu te-ai fi atins niciodată. Structura interioară se formează după aceea, totuși, cu efort.

  E o luptă cu puterea reală, la fel cum și accesul la internet (în sensul cel mai larg) înseamnă o continuă fofilare pe sub amenințarea pliciului big brother.

  Cît despre ceva care s-ar dori o enciclopedie democratizată, se vede o contradicție de fond aici, trebuie să existe un filtru care angajează competența. Cu toată bunăvoința din lume, corectarea unor greșeli nu poate fi făcută decît de cei care au în spate ceva ani de studiu pe temele respective.

  Revin la wikipedia. Bias-ul politico-ideologic e ușor vizibil în descrierile unor personalități, evenimente istorice sau interpretări economice. Chiar și în selectare aș zice, doar că e greu să verifici așa ceva, plus că se poate invoca oricînd „work in progress”.

  Iar ușurința, citește comoditate, cu care se apelează la locuri gen wikipedia nu e o minciună ci o amenințare reală, dată fiind înclinația oamenilor spre „scurtături” necritice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: