O nouă biblie pentru un nou Babilon ?

Să mă explic.

Există prea multe chestii care nu se leagă atunci cînd vrei să găsești o explicație satisfăcătoare pentru cele ce se întîmplă într-o țară sau alta. Chiar pentru cele mari, necălărite în mod evident de alte țări sau organizații puternice. E ușor să afirmi existența unor centre de putere care păstrează discreția asupra formei acesteia dar o exercită constant. Totuși, feedback-ul cognitiv poți să-l faci doar cu partea vizibilă, din studierea efectelor cel mai adesea. Dacă ai norocul să-ți formezi o prejudecată corectă (există, ca un antrenament care formează reflexe) primești semnale cînd ceva nu e în ordine, însă tot trebuie supusă criticii interioare opinia pe care ți-o faci.

Prima mea reacție după ce am aflat că vreme de 4 zile unii și-au făcut de cap în Anglia, prin Londra mai ales, a fost cea trecută sumar în blog. Anume că un stat polițienesc prin excelență precum Anglia permite deliberat excesele pentru a avea un pretext. Pretext pentru ce? Aici m-am împotmolit, oarecum (nu am îndoială că răzmerița va fi folosită pentru a lua noi măsuri de suprimare a libertăților individuale, creșterea supravegherii; e posibil să fie „doar” atît; ridic aici posibilitatea ca prin acestea să se pregătească o altfel de răsturnare). Nu neg existența trucurilor murdare, de tip politică de partid, lovituri prin mass media, șmecherii de tot felul. Însă, pe lîngă că e o explicație prea frecvent folosită, cu care se distrage atenția de la teme mai grave, nici cînd e valabilă nu acoperă decît intervale de timp prea mici. Or fi stăpînii… duși, dar nu-s tîmpiți.

Cînd riști cu o dezordine de o amploare care forțează chiar stabilitatea sistemului, trebuie să te întrebi ce se urmărește (dacă iese sau nu mișcarea rămîne de văzut).

Exclud posibilitatea unui atac asupra Angliei din partea nu știu căror cercuri cu nu știu ce interese financiare. Pe lîngă că pasivitatea guvernului îmi pare evidentă, dacă s-ar fi urmărit o reglare de conturi nu ar fi jucat cartea răzmeriței pentru cîștig financiar imediat, poziționare strategică sau ceva de genul ăsta. Pisica poporului dezlănțuit se arată cînd guvernanții vizibili au luat-o razna (nu e cazul cu cameronii) sau cînd miza depășește cu mult prepondernța unei facțiuni sau a alteia.

Scriam ceva despre tensiunea pe care politicienii cu carnet o vor simți tot mai mult, prinși între mulțimea supușilor și stăpînii adevărați, în aceste vremuri tulburate. Bănuiesc că alde Cameron sînt suficient de docili încît să nu merite avertismentul. Atunci cui a fost adresat ? Poporul poate fi pus în genunchi cu forța. Pînă să crape, sistemul va găsi suficiente resurse pentru a reprima eficient, măcar la început.

Asistăm cumva la o schimbare de paradigmă?

În caz că da, în mod logic există unii care vor avea de pierdut, nu pentru că li se interzice accesul la cașcaval ci, mai grav, pentru că sînt considerați incompatibili cu noua paradigmă.

Imperiul ideologiilor, care s-a năpustit peste omenire de peste 200 de ani într-un mod foarte vizibil și de încă și mai mulți pe diferite niveluri, poate prezent în embrion de cînd a apărut un oarecare grad de complexitate în relațiile dintre și în cadrul grupurilor, nu funcționează numai după interese codificate economic, mascate apoi în spatele conceptelor generoase (uneori nici măcar). Poate e suficient să identifici conductele de putere ca să distrugi sistemul, dar puterea adevărată înțelege și, pe măsură ce se dezvoltă, creează straturi de manifestare dincolo de economic. Nu contează dacă nu are o metodă științifică la bază, ideologia se vrea un substitut al credinței și încearcă să construiască întreaga structură prin care operează credința. Ideologia potentaților, alta decît cea pentru uzul comun, chiar dacă, evident, nu străină de elementele aruncate în mintea mulțimilor, va acționa ca o cabală, amestec de interpretare, inițiere și organizare.

Nu știu cum se nasc ideologiile, bănuiesc însă că există un punct în care unii au trecut de faza gînditului, au mestecat bine în noua ciorbă, au gustat-o și s-au îmbibat cu ea. Ierarhiile se vor stabili oricum într-o fază următoare, acum operează cei „chemați”. Care nu au milă și înțelegere pentru cei care nu sînt ca ei, nu se tem de puterea banului și a vechii ordini. Revoluționarii din nexusul unde se generează revoluțiile, alea pe care le vor simți mai multe generații, indiferent cît durează, dacă există, revoluțiile de și pentru stradă.

Nu cred, dar nu voi ști niciodată, că există numai beția puterii în mintea celor care ajung să o dețină (sau să-i dețină puterea pe ei). Cred însă că nici o nouă putere care să își merite numele nu distruge bazele puterii vechi atît de profund sau de rapid încît să creeze un vacuum. Nu voit, poate accidental. Riscuri există și, mai mult, noua putere vrea să-și asume riscuri pentru că are ceva de schimbat. Nimic care să reducă din propria-i dominație, însă imaginea lumii trebuie să corespundă cu imaginea noii puteri asupra lumii.

Fără să am dovezi, speculînd mult, cred că ne aflăm în preajma unei schimbări de acest gen. Poate și de nevoie. Nu înseamnă însă că noua lume va fi un răspuns mai adecvat la problemele reale ale oamenilor sau care să încerce să le împace aspirațiile și drepturile naturale cu ideile forță ale noii puteri. Dimpotrivă, ne aflăm, dacă speculația mea nu e falsă, într-un moment în care ar trebui să ne temem.

Sigur, între Scila colapsului obiectiv și Caribda unor noi apostoli (care se cred demiurgi) ai orice altceva decît creștinismul, teama s-ar putea transforma într-un rîs salvator.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Radu Humor  On 13 Noiembrie 2014 at 20:39

    Excelentă analiză !
    Puţin cam greoaie, deoarece totul se petrece mai mult la nivel speculativ, dar cine are răbdare se alege cu un răspuns cât se poate de plauzibil la o întrebare încă nepusă cu voce tare !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: