Libyaration

S-ar traduce libiartate. Am văzut termenul pe un sait de știri și-mi pare foarte potrivit.

Nu l-au învins încă pe Gaddafi, dar o vor face pentru că nimeni nu se opune masacrului comis din cer. Bombardamentul intensificat masiv, fără limite, poate distruge tot. Nici o forță structurată după modelul clasic nu-i poate face față și pe natoiști nu-i interesează cîți oameni omoară.

Posibil ca războiul să continue, doar Irakul și Afganistanul sînt răni deschise de ani de zile. Cu toate trupele de ocupație de acolo. Mulți comentează că va fi nevoie de intervenție vizibilă, deschisă, la sol, ca să fie păzite corporațiile cărora li se va da petrolul libian. Mercenarii sînt buni, nu creează probleme cu publicul, pot fi uciși sau comite atrocități, dar nu dețin factorul de amenințare al trupelor regulate care poartă ștampila căpeteniilor vestice.

În primele 5 companii numite printre cele care se agită cel mai mult să înșface petrolul libian se află OMV. Dovada că participarea României nu e doar criminală ci și prostească. Posibil ca fregata românească să nu fi bombardat țărmul și nu cred că avem atîtea trupe speciale ca să trimitem peste tot la comanda americană, dar complici și martori la crimele NATO tot sîntem. Politic și militar. Să ajungi însă să plătești cu trupe, bani și compromiterea politică pentru ca OMV, devenit mare companie petrolieră grație jefuirii petrolului românesc. să se înfrupte din prada libiană e de-o imbecilitate strigătoare la cer.

Primul lucru, care trebuie făcut imediat, ar fi ca respectivii bandiți să fie puși să plătească toată participarea românească și să fie forțați să contribuie mult mai mult decît mizerabila redevență pe care o plătesc acum. Redevență care va trebui ajustată nu numai pentru exploatarea petrolului de aici ci și pentru cel libian. Banda de pirați NATO, din care facem parte, trebuie să împartă prada corect – după regulile breslei. „Sună ca dracu”, după vorba revoluționarului Petrică ? Da. Dar cui îi pasă, doar nu sîntem libieni. Noi am gustat libiartatea cu 20 de ani în urmă.

Venezuela își aduce aurul acasă. Noi îl ducem afară și vom arunca și resursele date de natură tot pentru a satisface bestiile care ne-au nenorocit și nenorocesc lumea. Dacă nu se vede legătura cu comportamentul prostesc din aventura libiană, de te întrebi cum naiba am ajuns atît de cretini cînd îl avem pe Isărescu de 20 de ani, atunci nu se vede și gata.

Ah, o chestie simpatică. Datoriile unor țări ca SUA și Anglia sînt raportate la GDP-ul respectiv. Care GDP a ajuns, în special în ultimii 10 ani, să cuprindă un procent semnificativ (pe la 25%)  exact din sectorul financiar. Deci, schema piramidală care produce datoriile, se raportează la o așa-zisă avuție produsă în țările respective care cuprinde contabilitatea celor care generează iluzia creșterii. Nu prea cred că la greci ponderea ficțiunii era la fel de mare. La noi cît o fi ? Nu contează, cumpărăm mausoleul lui Lenin, îl aducem aici, și îl instalăm pe Isărescu în el să ne apere pe vecie.

Se leagă toate, dar libiartatea, în ultimă instanță, începe cu și se reduce la crimă. Din aceea în care victima își dă duhul, nu doar portofelul. Ca la Tripoli.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • bogdan  On 5 Septembrie 2011 at 11:08

  În Libia am avut imaginea neoimperialismului în acțiune. Nu zic că nu am avut și un imperialism roșu. Să ne amintim de ruși și de Afganistan. Însă, regimurile comuniste nou instalate construiesc școli, spitale și dau drumul la cabinete medicale, ăștilalți nu, populația, după cum s-a văzut și la noi, după 1989, devine mult mai împilată decât înainte.

 • Draghi Puterity  On 5 Septembrie 2011 at 14:05

  Uite aici un link interesant: http://atimes.com/atimes/Middle_East/MI01Ak02.html

  Ma intreb, oare si in antichitate razboaiele de jefuire erau prezentate publicului tot ca incercari de democratizare a barbarilor?

  (alt link pe aceeasi tema in germana: http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/europa/udo-ulfkotte/geheimdienste-euro-krise-und-libyen-warum-das-gaddafi-regime-wirklich-gestuerzt-wurde.html )

 • conumishu  On 5 Septembrie 2011 at 18:39

  Da. il citisem, vroiam si eu sa pun link. L-am ascultat si la antiwar radio, cu amuzamentul lui permanent din vocea cu accent spaniolesc de desene animate, e o prezenta aparte, nu-i stau mintea si curiozitatea o clipa.

  Trebuie lasate sa se decanteze multe, sint prea proaspete unele informatii, dar jegosenie mai mare ca tilharirea Libiei nu cred ca am vazut. Sigur au existat crime, ucideri mai grozave, nu si o impletire mai brutala de minciuni, lacomie fara perdea si cinism criminal ca aici. De data asta foarte vizibil, cu toata incercarea de a spala creierul publicului. Embedding-ul a fost de rahat.

  E un punct de cotitura, nu cred ca vom evita dezastrul/razboiul/colapsul. Specimenele la virf ce controleaza forta occidentului (pina o vor termina) nu sint umane, ne amagim in a crede ca le poate schimba ceva.

  Lectia libiana, dincolo de specificul ei, se potriveste tuturor. S-a dat liber la jaf si crima fara nici o urma de retinere. Totul e permis, orice mirsavie „trebuie” acceptata.

  Ma intreb cit de mult si de „bine” prelucrati ne cred daca mizeaza numai pe o reactie de consumatori ai singeroaselor si amoralelor fantezii hollywoodiene?

 • conumishu  On 5 Septembrie 2011 at 18:58

  Nu stiu cit tine de ideologie si cit de conjunctura, exista o precipitare sesizabila in toate actiunile, un fel de „timp care nu mai are rabdare”.

  Poate ca s-a manifestat o retinere in imperialismul rosu, poate de fatada, atunci cind incerca sa-si proiecteze puterea in zone unde ideologia lui nu avea cum sa prinda. Indiferent, cruzimea colonialismului vestic nu este nici explicabila nici de iertat. O dovada a unui dispret profund fata de oameni. Cind ajungi sa-i consideri „resurse umane” la ce altceva sa ne asteptam ?

  Vesticii par sa-si fi insusit partea cu „fiecaruia dupa nevoi”, au decis ca au nevoi imense si inteleg sa le satisfaca calcind, la propriu, peste cadavre. Probabil londonezii obisnuiti, ca sa luam un exemplu cald, nu stiu prea bine cit de multe nevoi au, noroc ca se ingrijesc mai-marii lor si pentru ei.

 • Draghi Puterity  On 13 Septembrie 2011 at 22:42

  http://www.wiwo.de/politik-weltwirtschaft/die-euro-laender-im-check-480946/4/

  50 de Miliarde € pe an plateste Franta numai ca dobanzi. In momentul de fata datoria reprezinta 88% din capacitatea economica a tarii. Daca o tine tot asa, cel tarziu pana in 2020 se va ridica la 100%.

  In concluzie, chiar daca reusesc ca puna mana pe cei 100 de miliarde € cat este estimata prada de razboi libiana, tot nu fac decat sa amane cu un an doi un deznodamant inevitabil.

 • conumishu  On 17 Septembrie 2011 at 21:21

  Da. Desi nici datoriile astea, adica plata lor, nu fac parte din legile universului. Se comporta ca o gaura neagra pentru ca asa se vrea. Ca drogatii ajunsi in ultimul hal potentatii par sa nu poata sa se infrineze. Dar viciul fundamental sau, poate, cotitura istorica, momentul de salt calitativ, grabesc/anunta o schimbare cum nu cred ca mai fost.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: