Putinescu

Daca nu am fi avut un Tăriceanu de cădea cu motocicleta în curbă (tot ăla de îl vedea pe scelerat dînd cu palma-pumnul și tăcea mîlc vreo 4-5 ani, cît să fie prim-ministru un pic), parcă îl vedeam pe matroz călare pe Harley-Davidson cu trei roți, în fruntea unui grup de pasionați călare pe calul călare pe…

Băsescu s-ar vrea Putin. Normal. În democrațiile-sălaș liderul contează și nu prea, e bun de scos la fereastră în anumite momente, e nevoie de o figură, din cînd în cînd, dar cam atît. Sistemul toarce mai departe, cu și fără JFK, Obama pacifistul, Maggie de fier turtit, Churchill groparul imperiului vechi, de Gaulle dărîmatul de-un golan. În democrațiile-tabără, liderul contează. Există și aici sistemul, doar că nu aparține oligarhilor băștinași. Nu e vorba de nici un fel de figură patriarhală, de tătuc, astea sînt excepții minore sau prostii propagandistice cînd tătucul prezent trebuie înlocuit cu un alt tătuc, mai agreabil. Cînd democrația-tabără se emancipează, adică încearcă să scape de sub dominația străină, un lider devine necesar pentru a se lupta cu sistemul de împrumut. Problema, vizibilă și confirmată în decenii și în multe locuri pe glob, stă în lipsa continuității. Moștenirea nu se transmite, decît cel mult pe cale dinastică, și legitimitatea inițială se erodează dramatic. Cu atît mai mult cu cît haita democrațiilor-sălaș atacă continuu din afară.

Cazul Putin pare să fie o încercare de generare a unui sistem propriu. Elemente vechi de sistem paralel celui amintit mai sus, de pe vremea sovietică, ar putea fi culese în structura noii încercări, dar e clar că sistemul trebuie să funcționeze altfel. Putin trebuia să asigure domnia personală fără să arate anchilozarea dinastică care delegitimează rapid. A reușit prin marioneta Medvedev. Testul cel mare va veni în momentul desemnării succesiunii. Dacă reușește să termine construcția sistemului, atunci nu va conta prea mult figura care îl va înlocui.

La noi, Băsescu ar dori să opereze felia de mascaradă din programul lui Putin. I-aș putea ierta multe dacă aș crede că vrea (ce să mai spun despre putirință) să construiască un sistem de putere independent față de sistemul de pradă al străinilor, cel pe care îl îndurăm acum. Din partea mea, să sară cu parașuta, să facă bunjee jumping, să se scufunde iarna în copcă sau să pîrîie accelerația hog-ului, în fruntea grăsanilor îmbrăcați în haine din piele și cu căști pe cap, pînă surzește. Să-l facă pe Boc președinte, după ce a modificat constituția ca să fie ca la ruși, să-i mai dea lui Nuți cîte un minister pentru fiecare favor de alcov, ce mai contează ! Dar să văd că se conturează ceva care să ne scape de isărești și corporațiile străinilor. Aud ? Că de văzut nu se vede nimic, dimpotrivă.

Observ, în schimb, cum consolidează prin reacție contrară, sistemul ocupantului. Pentru că USL-ul, devenit unică și unită opoziție de stat, ca să-i zic așa, nu schițează un semn cum că ar fi dispus să atace fortărețele baronilor străini care s-au înmulțit pe culmile patriei. Băsescu, imitator ciudat al lui Putin, devine un fel de anti-tătuc, unul care păstrează atribute de popularitate sau măcar le speculează cu ajutor mediatic, dar întărește reacția mai profundă de respingere din partea organismului social, pentru că apucăturile dictatoriale chioare, fără rezultate în traiul zilnic, cu demnitatea națională zdrențuită, împletirea vizibilă cu interese străine, chiar ostile – vezi regiunile sau aurul, conduc spre dorința de democrație. În cazul menținerii sistemului, jocul lui Băsescu e echivalent cu menținerea minciunii care ne-a nenorocit pînă acum. Ne pregătește, mai degrabă conștient, pentru încă o rundă de stat în genunchi, probabil cu t-shirt usl-ist peste trupurile tot mai schiloade, exact cînd condițiile se coc pentru o răsturnare a sistemului.

Dubioșii din USL, împreună cu și mai ciudata oficină a lui Voiculescu, se fac că nu înțeleg că poza lui Băsescu într-un fel de Putin se bazează pe o oarecare popularitate. Nu mă hazardez să avansez cifre, cu minciuni sondate se ocupă destui. Băsescu nu operează în vid. Contrapropaganda de tip A3 îmi pare bine gîndită pentru a-l menține relativ popular. Astfel, blestemul nimicitor pe care îl operează ocupantul străin pare mai suportabil. Unii speră că va pica Băsescu și va fi mai bine, fără să chestioneze lipsa de substanță a schimbării usl-iste, alții se uită cu destul de justificată scîrbă la controllerii de la A3,2,1 și îi scuză prea multe matrozului, implicit ocupantului. Modelul Putin, partea de PR, pare însă să fie o metodă eficientă pentru a prelungi chinul în România.

Doar aritmetica ne va salva. Cînd (sau dacă) se va înțelege că miliardele pe care le înșfacă străinii întrec cu mult banii furați local sau prost gestionați, cînd se va înțelege că bugetul nu poate fi echilibrat în veci pentru că sursa de venituri nu poate crește dacă nu îi strîngem pe străini de ouă, atunci vom putea spera la eliberare. Deficitul bugetar, peste tot, duce legat statul la picioarele bancherilor. Dacă ești SUA, cu dolarul monedă de rezervă planetară și cu ciomagul militar alături, îți poți permite. Sărăcești poporul, transferi toată proprietățile semnificative către cîțiva, o mai lungești, o mai amețești, că și China trebuie să cotizeze ca să existe. Cînd ești colonie, infestată cu virusul/urile modelului economic și politic fabricat/e să distrugă, autoamăgirea devine penibilă.

––

Fregata se plimbă spre Somalia să lupte cu pirații. Ne-a anunțat matrozul. Se știe, cred, că sînt un fan al aventurilor fregatei (generic vorbind; avem 3 în diferite stadii de inoperabilitate, una din ele, numele nu contează) și îmi asum o datorie de onoare din a-i consemna traseul, uneori chiar anticipîndu-l. Precum Bogoiu în Jocul de-a vacanța, monitorizez un joc de-a războiul, doar că acesta din urmă se petrece în lumea reală, costă bani și prezintă riscuri reale.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • bogdan  On 5 Septembrie 2011 at 11:10

    Băsescu – împotriva capitalului străin? Ei aș! El este un Fulgencio Batista în variantă românească.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: