Între porți și slujbe

Sau, ca să mă apropii de un joc de cuvinte, nu știu cîte porți au deschis, dar sigur ne-au dat de lucru.

E vorba despre Bill Gates (porți) și Steve Jobs (în neoromână s-ar traduce cu… joburi). Să fi fost în opoziție, să reprezinte două tendințe foarte diferite, dacă nu cumva opuse? Nu, însă diferențe au fost. Pentru prezentul recent nu mă pronunț, totul e o varză, poate consecința firească a… revoluției din care și cei doi au făcut parte. Jobs s-a dus. Cam la fel cum s-au dus locurile de muncă din economia planetei. Care nu numai că au plecat la propriu, prin Asia, au mai și dispărut de tot.

Cei născuți cu iPod-ul sau iPad-ul sau alte i (mic, deși în engleză e imperativ cu majusculă … Eu, Eu, Eu), prinși în această notație, zisă ungurească, care se folosește pentru a boteza variabilele în programare, știu de Jobs pentru că știu de acest Apple, al momentului, al ultimilor ani. Alții …

Cînd își făcea loc, pe lîngă măr (Apple) mai existau portocala (Orange), ghinda (Acorn) și cred că și altele, nu-i dădea afară imaginația (ha!), PR-ul venea pe planul 12. Steve Jobs a fost consecvent și, probabil, mai vizionar decît mulți din cei pe care îi știm. Pe unii nu-i știm, poate pentru că s-a decis că e mai bine așa.

Jobs le-a vrut integrate. Computerul să fie tot, hard-ul și monitorul, sistemul de operare și softul. Cît mai mult și cît mai legat, să fie făcut, inventat, să-i aparțină producătorului, indiferent că își comanda procesorul la Motorola sau alt fabricant. Familia de computere Apple cam asta a făcut. Cînd a plecat/l-au dat afară, jobless-ul Jobs a revenit cu NeXT, adicătelea next (următorul, ce va fi, viitorul), dar și Ne XT (altceva decît XT – cum era cunoscut în jargonul timpului PC-ul comun, ăl de rula DOS-ul lui Bill). Care Bill n-a făcut computere, nu le face nici astăzi. Le-a pus sub pălăria sistemului de operare care părea să fie tolerant, accepta orice combinație de hardware (vorba vine, după decenii de chin abia acum e mai prietenos, asta dacă nu vrei driverele prea devreme sau dacă nu întîrzii prea mult pînă să-ți cumperi ceva, forțat, nou). Bill a întrevăzut mai departe cum să controlezi turma, cum să o tunzi perfect. Jobs i-a oferit windows-ul, pus întîi pe Apple (chit că era conceput de Xerox), apoi pe Commodore, pe Atari. Au mai trecut ani și a devenit… Windows, mai prost, mai tîrziu… a cucerit lumea. Cei care mergeau în valul inovației de tip Apple au pierit încercînd să devină XT, adică așa cum îi vroia Gates. Pentru că ar fi fost mai ieftine XT-urile. Nu erau, dar puteai să cumperi bucăți și să încerci să le faci să funcționeze împreună. Gates a văzut altfel, mult mai adecvat, mult mai concret globalist.

Și totuși, la moartea lui, Jobs este celebrat de către globalismul de consum. Pe drept, pe nedrept ? Credea sau nu în lumea nouă ? Ar mai conta ?

N-am avut vreodată un Apple. Le-am apreciat și le apreciez eleganța (nu bag iFleacurile aici). Cînd încă mai era competiție constructivă (sau așa mi se părea mie), țineam cu zbaterile de tip Apple (cred că l-am suspectat întotdeauna pe Gates că e un activist, cu dogmă și teze). Nu era libertate nici atunci, dar era infinit mai multă libertate decît azi (să rezolve paradoxul alții).

Porțile se deschid sau se închid, fiecare acțiune își are rostul. Jobs a deschis porți, asumîndu-și riscuri, sînt aproape sigur. Gates nu prea cred că a riscat. Unde ne vor duce porțile deschise sau ce va năvăli prin ele ? Nu știu, dar vom avea în continuare de lucru. Bineînțeles, dacă nu vom ajunge la fel de jucării precum jucăriile de succes financiar iPleosc, testamentul de conjunctură al lui Jobs cînd părăsește lumea lui Gates.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: