Vremurile interesante au cam venit

Facem o pauză de la fleacurile de alcov politic din România.

Mare fierbere în orientul apropiat. După toate aparențele, inclusiv surse occidentale, o flotă rusă (greu de evaluat componența, dar se pare consistentă) ar fi intrat deja în apele siriene, anticipînd intenția occidentalilor de a repeta agresiunea împotriva Libiei. După logica din vremea războiului rece, vezi criza rachetelor din Cuba, mesajul e clar: aici e linia, o treceți, începe. Ce începe ? Mai bine să nu aflăm, nu cred că avem termen de comparație suficient de ilustrativ.

Deosebirea față de anii ’60 e totuși mare. Acum, occidentul se află în pragul colapsului economic și are la conducerea politică vizibilă demenți și cretinoizi. De unde și existența unui pericol greu de evaluat, apar variabile cu plajă prea largă de valori.

Cine a urmărit vînzoleala politico-militară din ultimele puține luni poate observa o aglomerare teribilă de evenimente, declarații de intenții, contre și amenințări abia voalate.

Noi, în peninsula asiatică tot mai lipsită de relevanță, trăim în umbra colosului militar american ca romanii în spatele legiunilor de la granițele imperiului. Aparent, acesta se afla într-o expansiune fără precedent. În realitate…

Crinu-Dinu, Ponta-Șova… hai, să fim serioși, avem un Deveselu în curte și o pisică moartă… în coteț.

Anunțuri
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • Draghi Puterity  On 23 Noiembrie 2011 at 16:09

  Rusii au cea mai mare baza militara din Orientul Apropiat in Siria. Doar nu o sa fie picati in cap sa renuntze la ea pentru o „lovilutzie” pusa la cale pe Tweeter si pe Facebook.

  Probabil vor incerca sa profite si de atmosfera revolutionara din lumea araba ca sa intoarca lucrurile in favoarea lor. Ma intreb daca nu cumva recentele evenimente din Cairo, preuate cu prea multa obstinatie de media mainstream occidentala, nu se incadreaza oin acest scenariu.

 • Draghi Puterity  On 23 Noiembrie 2011 at 16:20

  M-am uitat un pic pe rt.com dupa ce am scris mesajul precedent. Uite ce am gasit:

  http://rt.com/news/arab-spring-western-help-025/

 • conumishu  On 23 Noiembrie 2011 at 19:30

  Multam pentru link, interesant. Ar merita sa dezvolte ideile.

  Mi se pare ca au „imbunatatit” de o vreme procentul suficient pentru a incerca un social coup, adica merge si cu o minoritate impotriva curentului dominant. Dar cam trebuie „ajutat” cu elemente din afara „socialului”. Cu arabii au un mare avantaj, poti aduce „sirieni” sau „libieni” din Qatar & co si e mult mai dificil sa stii cine e de incredere si cine nu. Exista o identitate araba care poate functiona ca o sabie cu doua taisuri. Dupa raptul din Libia insa, joaca cu facebook-ul nu mai pare atit de nevinovata si relativ pasnica si, indiferent cine sau ce a stirnit „primavara” initial, odata ce occidentalii s-au facut de rahat cu invazia prost mascata din Libia mi se pare logic ca gradul de suspiciune fata de amestecul din exterior sa creasca masiv. Cu rezerva amintita, actorii arabi detin suficiente elemente comune ca sa poata fi intretinut un haos interesat. De altfel, cred ca asta e maximul ce poate fi obtinut. Aparent, o stare suficient de buna pentru colonizatori, dar orice sistem/zona tinut/a aproape de punctul de fierbere ridica gradul de imprevizibilitate.

  Poate ca nuca in perete, nu mi se pare imposibil ca partea de circ politic de la noi, de acum, sa aiba oaresce legatura cu orientul prea apropiat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: