Nu banul a fost la început

Nu e nici acum. Doar ni se susură neîntrerupt cum că de la ban încep și, în ultimă instanță, la ban se reduc toate.

Trecem pe scurt prin narațiunea ueuropeană oficială. Oficială în sensul că la ea aderă toate oficinele mediatice, iar unele dintre acestea ne și explică. Cum ar fi CNN (nu e în UEuropa, e peste tot).

Povestea spune astfel. Cavalerul trilateral al sfîntului ordin (dat) de Goldman-Sachs, înlănțuimea sa Mario Draghi al Băncii Centrale UEuropene, singurul dincoace de Atlantic căruia i s-a revelat geniala salvare, a procedat la emiterea a 500 de miliarde de euro, date apoi cu 1% dobîndă către 500 de bănci (din care contează mult mai puține; ca să nu amintim de întrepătrunderi). Doamnele bănci, mulțumind frumos domnului bancher central șef, au luat miliardele și le-au returnat statelor cu 4% dobîndă prin cumpărarea de bonuri de tezaur. Zice mai departe povestea CNN că bine a făcut cavalerul fără armură, că așa răsuflă ușurate țări ca Italia, de exemplu, carele, mai țineți minte, abia reușeau să plaseze bonurile cu promisiunea de 7% dobîndă. Acum, Italia și celelalte – toate, fie vorba între noi – pot „să-și pună casa financiară în ordine mai relaxate”, citat exact din poveste. Sigur, continuă povestea, nu s-a rezolvat nimic, dar putem spera că s-a evitat temutul bank run, cavalcada deponenților care încearcă să-și retragă economiile din băncile luate cu asalt în urma panicii (De ce? Păi, de sigure ce sînt, nu?). Mai se spune în poveste, foarte pe scurt, numai pentru copii foarte atenți ce visează să ajungă cavaleri într-o zi din noaptea care va veni, că bancherul Draghi e gata să mai salveze UEuropa cu 1 trilion de euro, la fel. Pe termen scurt. Mediul și lungul se află mult prea departe și copiii trebuie să facă nani.

Eu, ca potențial candidat pentru Guantanamo după ce mi se aplică ACTA, SOPA, PIPA, PATRIOT II+, acronimul ăluia ueorupean l-am uitat și… restul, după ce am ascultat concluzia-avertisment a poveștii – nu te pui cu bancherii centrali (parol, nu inventez nimic !) – trag, cu ticăloșie, propria concluzie: mai am cam un an să extrag banii din ghearele bancherimii, după care, pardon de expresie, sula !

Nu ne-a rămas decît să spargem vraja prin care s-au legat mințile oamenilor, blestemata idioțenie, extrem de profitabilă pentru bancherime și ucigătoare pentru prostime, prin care am ajuns să credem că banul, creditul și investitorul țin locul creatorului, muncii și concretului reprezentat în produsele cu existență fizică, cu calități identificate și recunoscute universal ca purtătoare de valoare. Desigur, deocamdată ne-am dat total pe mîna bancherimii, nu ca mielul, să nu pozăm în victime nevinovate, ca fraieri ce încep să pună unele întrebări. Cam tîrziu, cam degeaba… cam, dar, poate… mai știi ?

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: