Societatea eviscerată (întîi o… deschizi)

„Promovez” la rang de postare un comentariu mai vechi, valabil pînă la virgulă (alea puse corect).

Ura aparent bolnavă (nu bag mîna în foc că la unii nu ar fi nevoie de tratament), în fapt metodă bine pusă la punct, nu permite funcționarea normală a societății. Domnia judecătorilor nu se instaurează peste noapte, întîi frăgezești lumea cu „modele morale” și inchizitori din oficiu, figuri încruntate, maxilare scrîșnite, cu activiști reformați și roboței noi, după care faci „reforma”, cu accent special pe justiție.

––

(29 martie 2011)
Eu nu vreau să interzic dezbateri, doar parlamentul, pentru a cărui independență de anumite influențe pledez, pînă și prin nume sugerează un loc pentru dezbateri.

Nici denumirea de societate civilă nu va dispărea numai pentru că a fost infectată de comportamentul țintit politic al… se cunosc.

Mă supără, chiar făcînd abstracție de comanditarii străini, aroganța deplină care pare singura formă de adresare pentru presupuși intelectuali. Seamănă cu aroganța la o față bisericească, exact opusul chemării. Dacă ai ceva de spus despre care crezi că e de interes general, atunci nu degaja prin toți porii un dispreț imens pentru “prostime”. E un indicator sigur al lipsei de onestitate.

Tipul respectiv de comportament nu e inventat, nu li se introduce prin cursuri Soros, cel mult li se accentuează, iar alții îl preiau prin mimetism admirativ. Adică tot atîtea criterii de a nu-i suspecta de suficientă profunzime (excelenta ilustrare o avem prin modelul de filozof hedonist – politician flușturatic, musiu Pleșu).

De ce ar avea indivizi ca aceștia mai multă trecere la urechea nației? Numai pentru că sînt organizați ca să ocupe instituții academice, culturale și unele politice aferente? Iar am o comparație la îndemînă, un Noica care producea ceva și doi, mai mulți de fapt, cei doi mai vocali și mai cu tupeu… blindat, P & L, care l-au parazitat, invocîndu-l apoi pentru a le fi lor bine. Nu mai contează cine veghea din umbră, gogurădulescismul, niciodată învins în România, se bazează exact pe produse de acest tip, de această (lipsă de) calitate.

Pretenția că muncesc cu mintea (“Mircea, fă-te că lucrezi”), concepînd strategii pe care doar trebuie să le culeagă politicienii pentru a ne merge tuturor mai bine e mai periculoasă decît ghidajul extern. Impostura (sau pe aproape, uneori e doar superficialitate imposibil de depășit pentru că sînt prea ocupați cu… socializarea), lipsa de asumare a răspunderii pentru un model greșit, după ce efectele s-au simțit cu vîrf și îndesat, nu sînt doar momentele unei nefericite conjuncturi ci patul germinativ pentru gogurădulescizarea continuă.

Cum se poate ieși din strînsoarea asta care nu are nimic democratic, academic, nimic întîmplător cînd vine vorba de sprijinirea unor acțiuni politice cu efecte pe termen lung, cînd au acum batalioane de asalt ong, sute de canale de dezinformare în masă, cînd confortul multor slujbași indirecți (1. plătiți de stat; 2. foarte conștienți de adevăratul lor rol) ai societății civile depinde de continuarea acestei maladii ? Dilemă mult prea veche, doar că nu e nici o dilemă, așa ar trebui să o vedem noi, eventual căzuți în admirație. Se fac în continuare că lucrează și le merge.

Interzicere, nu. Demascare, da. Urmată de lustrație, evident (sarcasm cît cuprinde). După modelul lor sublim. Pe libertarianul Patapievici n-ar trebui să-l deranjeze, dimpotrivă, doar acum se sacrifică muncind la statul detestat (sau stînd la muncă, nu e prea clar).

Societatea civilă la care vă gîndiți nu va putea exista cît timp societatea civilă își face mendrele. Simpla coexistență ar duce la dispariția, prin simplă comparație, a celei aldinice. Nu vor accepta niciodată. Amintiți-vă izbucnirea de ură bolnavă a lui A. Cornea în momentul dispariției lui Adrian Păunescu – un adevărat component de societate civilă normală.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: