Concluziile

(din emisiunea 100 de minute3 septembrie 2012)

Ilie Șerbănescu: Băieții ăia din occident au călcat în picioare… povestea pe care o tot pun pe tapet, povestea asta cu democrația, ei au dovedit că sînt mai rău decît sovieticii, sovieticii… au făcut în numele dictaturii, ăștia fac povestea asta în numele democrației, e ceva abject, ceva abject, să fie foarte clar… Băieții ăștia n-au cizme, au pantofi  subțiri, asta-i singura deosebire. În 46, tot așa, au cîștigat partidele istorice, n-a contat, s-a impus un alt partid în care puterea străină s-a bizuit. Despre asta vorbim.

Nu văd nici o deosebire, aceeași presă care pînă acuma a contribuit, aceea din occident, vine acum și cîntă prostii, că stai puțin, să vedem, că nu-i chiar așa, ne mai schimbăm… ce să schimbi, au călcat ca pe o gînganie și s-a terminat. Din punctul de vedere românesc ar trebui să fie foarte clar, n-ar trebui să ne mai afumăm, dar văd foarte mulți că se aburesc în continuare, s-aburesc ei pe ei, că altfel n-are cine să-i aburească.

Mircea Coșea: Noi, ăștia de o anumită vîrstă, trăim o deziluzie extraodrinară…

Alessandra Stoicescu: Coabitarea ar fi posibilă doar dacă ar exista interes pentru România, or dintr-o tabără s-a văzut clar că nu există, pentru că România a fost denigrată…

Petre Roman: A fost îngenuncheată

I. Șerbănescu: Doamnă, n-a fost decît tratată cu ceea ce este ea, o colonie, mă străduiesc de 5 ani să spun acest lucru.

Mircea Coșea: De ce cei din exterior au procedat așa ? Da, sînt de aceeași părere cu domnul Șerbănescu de mult timp, am și scris lucrul ăsta, pentru că ăștia sîntem, nu putem cere mai mult, pentru că sîntem o țară aflată într-o situație de neocolonialism, pentru că n-avem capital autohton, pentru că sîntem legați de o metropolă 70% cu importul și exportul, pentru că nu ne valorificăm în interes propriu resursele, pentru că nu trăim decît din împrumuturi. … Nu putem să avem nici un orizont de timp, nici o expectație pozitivă, toată populația asta e stresată în așteptarea a ceva ce nu se vede.

A. S. … cei care ne-au colonizat, șefii noștri de acolo…

M. Coșea:  Nu sînt șefi, doamnă, sînt stăpîni.

A.S. …de ce au hotărît că România, colonia România, trebuie să fie condusă de Băsescu… ?

I.Șerbănescu: Au de luat un tain de aici.

M. Coșea: Doamnă, dumneavoastră vedeți că Bulgaria e o țară cu succese, între ghilimele, de ce ? Că-i săracă, nu mai are ce da

I. Șerbănescu: Sigur.

M. Coșea: nu mai are nici sare, nu mai are nici poștă, nu mai are nici cupru, n-are nici aur, n-are nimic și atuncea lucrurile merg „bine”. Dacă e ceva de luat de aici trebuie să existe o presiune  și presiunea am văzut-o acum. Poate să zică oricine ce-o zice, că sîntem nostalgici, că sîntem orice, trebuie să vedem lucrurile în față, ne-am întors la o epocă pe care credeam toți că am depășit-o, este epoca sovrom-urilor, numai că acum se cheamă altfel, adică a societăților mixte sovieto-române prin care se lua tot din România.

A. Stoicescu: Deci să spunem lucrurilor pe nume, lucrurile acestea au fost decise acolo pentru că pe masă mai sînt lucrurile care mai sînt valor… acele bijuterii pe care le mai are încă România, și cine vroia să le ia știa că le ia de la un singur om… asta îmi spuneți?

M. Coșea: Doamnă, zilele trecute s-a refuzat mărirea capitalului social la Hidroelectrica, s-a coborît valoarea, și cine este principalul, care licitează pe primul plan, o societate din Germania. Sînt lucruri pe care trebuie să le punem cap la cap. De ce să nu ne uităm la ele, de ce să ne uităm numai la lucrurile astea de suprafață…

I. Șerbănescu: Doamnă, să fie foarte clar, americanii așteaptă șisturile, nemții așteaptă Hidroelectrica și ungurii Ardealul. Asta este clar, fără brizbrizuri și parbrizuri.

M. Coșea: Dacă nu se spun lucrurile astea de către cineva, chiar dacă o să fim condamnați de nu știu ce… dar lucrurile astea trebuie spuse, e evident că sîntem în situația în care putem pierde lucruri vitale pentru țara asta.

N-am ajuns încă la o întrebare pe care eu mi-o pun și nu am răspuns, cei de la Bruxelles dau dovada că guvernul Ponta este un guvern care nu va ceda, nu?

I. Șerbănescu: Eu nu am decît indicii că el cedează la tot, a început făcîndu-se preș în fața FMI-ului, păi toate nenorocirile economice vin de la programul FMI. Vine Ponta și zice că ăsta este cel mai bun, îl vom continua. După care s-a dus la Bruxelles cu părerea lui și a venit cu părerea altora. Eu mă întreb altceva, cu ce s-a legitimat guvernul Ponta ca fiind un pericol pentru ăia ?

M. Coșea: Exact, asta mă întreb și eu. Și cu ce domnul Băsescu, ce garanții a dat că se va întîmpla ceea ce vor ceilalți.

I. Șerbănescu: și pe care nu le-ar fi dat domnul Ponta ?

M.Coșea: Exact. … Dacă domnul Băsescu nu mai are puterea, pentru că guvernul este cel care face reglementările astea, pentru privatizări sau altceva, de ce acest guvern nu a putut să intre într-un dialog, să zicem, între ghilimele, constructiv cu UE, ce garanții n-a putut să dea ?

I.Șerbănescu: Hai să nu ne mai amăgim, comisia de la Bruxelles este o biată agenție de vînzări a marilor corporații vest-europene. Asta face, nu face altceva decît să toace interesele marilor corporații.

Cum văd eu chestia cu Schengen-ul, nu va lăsa UE, respectiv cu Germania în frunte, 2000 și ceva de kilometri de graniță exterioară a UE pe mîna, economică și de emigrare, românilor. Această chestiune este întîrziată special pentru a aduce aici polițiști și vameși europeni. … Dar chestiunea nu-i așa simplă, de ce i-ar aduce aicea și nu i-ar aduce și în Scoția? Pentru că Scoția nu ar accepta. Și se așteaptă așa, să se ajungă la disperare, că proștii ce să facă, stau acolo în mocirlă și mai ridică și ei capul și-atunci le pui talpa și-i bagi în noroi.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • marciusquintus  On 5 septembrie 2012 at 19:04

    Si sa mai zica cineva ca Bukovski n-a avut dreptate…Iata ca fabienii sunt mult mai eficienti decat fratiorii lor bolsevici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: