Joaca cu focul

Rămîn la părerea mea din vremea primelor revolte anti-Mubarak. Occidentul se joacă cu focul în lumea arabă.

Nu există revoluții controlate, nu poți anticipa ce vor aduce energii dezlanțuite pe o scară mult peste posibilitățile oricui de a interveni eficient.

Poate că unora le place sau le convine fierberea de acolo. Nu îi vor face față pe termen lung. Dominația occidentală se erodează cu fiecare intervenție, indiferent de care tip. Fie că stîrnesc ceva pentru a încerca să dea drumul controlat la presiune, fie că intervin pentru a stinge un incendiu, uzura crește, dronele nu văd și nu pot ucide în mințile și sufletele oamenilor.

Noii dictatori „democratici” pe care și-i dorește occidentul, eventual ramplasabili prin „alegeri”, nu au cum să țină capacul pe oală. Singura soluție „funcțională” se arată a fi cea din Irak – război între toate facțiunile. Într-o singură țară poate că ar merge, lasă-i și ajută-i să se omoare între ei. Într-o zonă atît de întinsă, cu tot felul de puncte strategice dpv militar sau economic, nu ține.

Deocamdată, erodarea dominației occidentale nu duce la apariția unui concurent, local sau din exterior, care să termine monopolul. Dar nici semn de forță nu se arată a fi. Schimbarea, cu sau fără ghilimele, dacă a fost premeditată în laboratoarele occidentului, a fost gîndită ca răspuns la o nevoie obiectivă, sesizată, evaluată chiar de către tehnicienii colonizatorilor.

În termeni istorici, ce vedem acum se numește declin. Occidentul nu și-l poate asuma. Dar ce imperiu a putut vreodată?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: