Unde e speranța ?

(din 12 septembrie 2012 – o zi nefastă pentru națiunile europene)

„Am subestimat total fanatismul dumneavoastră, d-le Barroso, al colegilor dvs comisari și al băncii centrale ueuropene.

Ne dați de înțeles că, în vreme ce vă gîndiți că statul național ar continua să existe, acesta nu trebuie să mai dețină nici un fel de putere democratică, întreaga democrație trebuie îndrituită aici, sub ceea ce numiți metoda comunitară, ceea ce desigur înseamnă că doar comisia dvs nealeasă deține dreptul  exclusiv să propună legi, așa că nu vă cred cînd spuneți asta [că statul-națiune va continua să existe] și găsesc că multe din cele ce au fost spuse și făcute în ultimele zile prezintă o caracteristică foarte îngrijorătoare.

Mario Draghi s-a exprimat foarte clar intenția de a lupta pînă la ultimul plătitor de taxe german pentru a păstra țările mediteraneene în euro.

Îl avem, desigur, și pe premierul Italiei, care poate ar trebui denumit monstrul Mario, cel care a afirmat săptămîna trecută cum că se teme că democrația statului-națiune ar putea dărîma UE, așa că trebuie să ocolim democrația din statele-națiune și să transferăm toată puterea aici. Acolitul vostru Olli Rehn s-a aflat chiar azi aici îndrăznind să le spună statelor cînd să organizeze sau nu alegeri generale.

Și mă întreb, de unde vine speranța pentru cei ce cred într-o democrație a statului-națiune, cînd auzim că, dimineață, curtea constituțională germană a decis că ESM-ul (pactul de stabilitate monetară) e ok ? Poate că finlandezii vor spune că s-au săturat, poate că germanii, ca țară, vor spune nu vom mai continua să ne simțim vinovați și rușinați pentru cele făcute de generația bunicilor noștri și ne vom ridica pentru a ne apăra propriul interes economic. Nu știu, dar bănuiesc că cea mai bună șansă pe care o avem vine din partea Angliei, unde cererea pentru un referendum este acum mai puternică decît oricînd.

Și cred, d-le Barroso, că poporul britanic, auzindu-vă azi cum faceți apel ca UE să devină o putere globală, nelăsînd niciun dubiu că statele membre trebuie să se supună, trebuie să se supună la tot ce le spuneți, fie că sînt în nordul relativ prosper fie în sudul mai sărac, cred că aceste comentarii, această dictatură care se naște, se strecoară, va părea respingătoare pentru milioane de britanici, și cred că singurul lucru bun pe ziua de azi a fost că ați reușit să aduceți acel referendum un pic mai aproape.”

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: