Ca să vezi…

Se zumzăie tot mai insistent pe tema existenței unor resurse materiale (gaze, petrol, minerale) foarte bogate pe teritoriul României (inclusiv zona maritimă exclusivă). De mirare nu ar fi, structura geologică și „semnele” obținute prin investigațiile făcute de-a lungul anilor arată că există această posibilitate.

Nu comentez dacă anumite discuții pe marginea subiectului au rost de îmbrobodire, de trezire de speranțe ulterior dovedite ca nejustificate, etc.

Pun doar întrebarea logică. La ce ne-ar folosi existența respectivelor resurse dacă statului român, singurul reprezentant al națiunii în condițiile absenței totale a companiilor cu capital românesc, i-ar reveni doar un procent mic din profitul posibil de realizat ? Da, știu, s-ar vorbi din nou despre păguboasa (lipsă de) perspectivă a lui „mai bine decît nimic”, ar reveni povestea idioată a locurilor de muncă create de companiile străine care ar urma să exploateze resursele.

Aritmetica însă se va încăpățîna să arate că ar fi mult mai profitabil să exploatăm și să prelucrăm noi resursele. Experiența și logica simplă ar arăta că s-ar obține mult mai multe locuri de muncă, mai bune, că ar fi mai numeroși cei cu grad ridicat de educație, necesari pentru poziții de concepție și organizare, că nivelul de așteptare, înțelegere, implicare al unor oameni pregătiți și conștienți de rolul și importanța lor ar ajuta la stabilizarea și întărirea societății pe ansamblu.

Dacă am sta pe un munte de bogății naturale și am fi doar un teren de descopertare, o mină, un puț de extracție la care se conectează ventuzele străine nu ne-ar fi în mod necesar mai bine.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

  • Crystal Clear  On 31 Octombrie 2012 at 22:21

    Ajungem ca Africa. Toate minele de diamante sunt in proprietate straina.Ei mor de foame.
    In Mexic la fel, sunt cele mai mari zacaminte de argint.Comunismul e la loc de cinste..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: